2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Varga: Csökkentik a jövedelem típusú adókat, módosítják a költségvetéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-02 09:03:39
A nemzetgazdasági miniszter Az Estében a dohánytermékek esetében nem zárta ki a jövedéki adó emelését, de mint mondta, a jövedelemtípusú adóknál csökkenés várható. Azt is mondta, hogy a költségvetést is módosítani kell majd év közben, ennek oka a "vagyonvásárlás".

Megnevezte miniszterjelöltjeit Orbán Viktor. Seszták Miklós mellett Trócsányi László is új szereplõ lehet, elõbbi a fejlesztési, utóbbi az igazságügyi tárcát felügyelheti majd, míg Varga Mihály maradhat a Nemzetgazdasági Minisztérium élén. Teljes lendülettel dolgozunk tovább, a felkérés megtisztelõ, öröm lesz ebben a kormányban dolgozni - jelentette ki az M1 Az Este címû mûsorában Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter közölte: folytatják a korábban megkezdett irányokat a gazdaságpolitikában, így a stabilitás és a növekedés lesz a középpontban. Mint mondta, a másik fõ irány a munkahelyteremtés volt. Jelenleg 4 millió 107 ezer embert foglalkoztatnak idehaza, és olyan gazdaságpolitikát alakítunk ki, amely nyomán ennél is többen dolgozhatnak majd a jövõben - tette hozzá.

A KSH adatai szerint csaknem 240 ezerrel több embernek volt munkája idén február és április között, mint egy évvel korábban, ezzel párhuzamosan tovább csökkent a munkanélküliek aránya. A statisztikai hivatal jelentése szerint csaknem 120 ezerrel mérséklõdött az állásnélküliek száma egy év alatt. Varga Mihály szerint nem annyira a külföldön munkát vállalóknak és a közfoglalkoztatottaknak, hanem sokkal inkább a 2013-ban útjára indított munkahelyvédelmi akciótervnek és a munkaadóknak nyújtott járulékkedvezményeknek köszönhetõ az, hogy rekordmértékben növekedett a foglalkoztatottak száma.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: egyre nagyobb azoknak az aránya, akik a privát szektorban tudnak elhelyezkedni, és egyre kisebb azoké, akik a közfoglalkoztatáson keresztül kerülnek be a munkaerõpiacra. Hangsúlyozta: megvan a pénzügyi fedezet arra, hogy a jövõben is folytathassák a közmunkaprogramot. Kérdésre válaszolva kifejtette: a külföldön munkát vállalókat azért számolják bele a statisztikába, mert ez egy uniós elvárás, ami minden tagállamban bevett gyakorlat.

Varga Mihály kitért arra, hogy a jövõben is beruházás növelõ programokat szeretnének indítani, az uniós támogatások 60 százalékát fordítják majd gazdaságfejlesztésre, ez az elõzõ költségvetési ciklusban csupán 16 százalék volt, most azonban több mint 4000 milliárd forintot költhetnek majd erre a célra. A forrásokat fõleg a kis- és középvállalkozások fejlesztésére fordítják majd, hiszen ez a szektor adja a munkahelyek több mint kétharmadát. Ha ezeket támogatjuk, akkor nagy esélyünk van arra, hogy a munkahelyek bõvítésében is jelentõs elõrelépést érjünk el - magyarázta.

Az államadóssággal kapcsolatban megjegyezte, bár annak mértéke erõsen hullámzó év közben, szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy 2014 végére 79,2 százalék alatt lesz.

A nemzetgazdasági miniszter a további adócsökkentéseket firtató kérdésekre úgy reagált, céljuk, hogy a munkát terhelõ adók mértéke a jövõben is csökkenjen. A dohánytermékek esetében ugyanakkor nem zárta ki a jövedéki adó emelését, de mint mondta, a jövedelemtípusú adóknál csökkenés várható.

Állítása szerint a költségvetést is módosítani kell majd év közben, ennek oka a vagyonvásárlás. Az állami szerepvállalás nyomán több céget is megvesz az állam, ezért javasolják majd a költségvetés módosítását. Ez mintegy 120 milliárd forintos terhet jelent, melynek megvan a fedezete - hangsúlyozta.

A mûsorban a devizahiteleseket mentõ csomagról is szó esett. Varga Mihály szerint az ügyfelek, a bankok és az állam között úgy kell megosztani a terheket, hogy az minden szereplõ számára vállalható legyen. Azt azonban, hogy ez mit jelent a költségvetés szempontjából, csak a Kúria döntése után derül ki - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter Az Estében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!