2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A kormány a fejlettség és a versenyképesség javulása nyomán tûzi majd ki az euróbevezetés idejetétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-07 20:06:26
Címkék: Bihari hírek, euro
De a minisztérium üdvözli, hogy az Európai Bizottság szerdai konvergenciajelentésében elõször állapította meg: Magyarország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges konvergenciakritériumok többségét.

A kormány az eredmények megõrzése mellett a gazdaságpolitikai prioritásokat szolgáló intézkedések következetes végrehajtásával a magyar gazdaság fejlettségi szintjének, versenyképességének további javulása nyomán fogja kitûzni Magyarország euróövezeti csatlakozásának optimális idõpontját - adta tudtul csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A minisztérium üdvözölte, hogy a brüsszeli Európai Bizottság szerdán kiadott konvergenciajelentésében megerõsítette, hogy Magyarország jó úton jár a célok elérése felé. A fõszabály szerint kétévente publikált konvergencia jelentések közül ez az elsõ, amelyik megállapítja, hogy Magyarország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges konvergencia kritériumok többségét - emelte ki az NGM.

Brüsszel legújabb konvergencia jelentése azt vizsgálta, hogy az euróövezeti tagállamok eleget tesznek-e a csatlakozás követelményeinek, az úgynevezett maastrichti kritériumoknak. A jelentés idén nyolc tagállamra terjed ki: Bulgáriára, Csehországra, Horvátországra, Litvániára, Magyarországra, Lengyelországra, Romániára és Svédországra - emlékeztet a minisztérium.

A közlemény felidézi, hogy a brüsszeli konvergencia jelentés szerint Magyarország eleget tesz az árstabilitásra vonatkozó kritériumnak, az infláció 1 százalék volt az elmúlt tizenkét hónap átlagában és ezzel elmaradt a referenciaértéknek számító 1,7 százalékos átlagtól. A bizottság elismerte, hogy Magyarország megfelel a hosszú távú kamatlábra és a költségvetési hiányra vonatkozó követelménynek, a deficit is alacsonyabb a küszöbértéknél, az államadósság stabil, az ország nem áll túlzottdeficit-eljárás alatt.

Két másik feltétel teljesítésével adós még Magyarország - idézi fel a minisztérium a bizottság jelentését: egyik az uniós szerzõdés által elõírt törvényi keretek megléte. Ebbõl a szempontból a bizottság megítélése szerint Magyarország elsõsorban a jegybanktörvény uniós joggal való összhangba hozásával adós. A második feltétel, amit az ország nem teljesít, az árfolyam-stabilitásra vonatkozó kritérium.

Közleményében az NGM leszögezi, hogy Magyarországnak nincs céldátuma az euróövezethez történõ csatlakozásra. A gazdaságpolitika középpontjában a makrogazdasági stabilitás erõsítése, a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és az államadósság további csökkentése mellett kiemelt szerepet játszik a magyar gazdaság növekedési potenciáljának és versenyképességének a javítása és a foglalkoztatottság bõvítése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!