2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A parlagfû korábbi virágzására figyelmeztet a Földmûvelésügyi MinisztériumForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-12 11:55:39
Kedvezett az idõjárás az idén a parlagfû gyors fejlõdésének, a gyomnövény korai megjelenése miatt a virágzásra és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért mielõbb meg kell kezdeni a gyommentesítést – hívja fel a figyelmet a Földmûvelésügyi Minisztérium.

A földhasználók és földtulajdonosok kötelesek kül- és belterületen is június 30-áig az ingatlanon a parlagfû virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs idõszak végéig folyamatosan fenntartani – emlékeztet szerdai közleményében a tárca.

A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a parlagfûvel fertõzött terület nagyságától függõen 15 ezertõl 5 millió forintig terjedhet a bírság. A büntetés másfélszeresére nõ, ha három éven belül a földhasználót többször is megbírságolták az általa használt terület parlagfû-fertõzöttsége miatt.

A mezõgazdasági területek gyommentesen tartása mellett a termelõknek a táblaszegélyek gondozására is törekednie kell.

A parlagfû elleni védekezés minden évben kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért a gyommentesítéssel kapcsolatos kérdésekkel forduljanak a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz, illetve a Magyar Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez – javasolja a minisztérium.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!