2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Képzéssel segítenek a hajléktalanokonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-20 08:32:32
Állást hirdetnek, tanulmányi képzéseket szerveznek, ha szükséges, beszerzik a hiányzó személyes okmányokat is – így segítenek a hajléktalanoknak a Budapesti Módszertani Szociális Központban. Az Elsõ lépés és a Nyitás az utcára uniós programnak köszönhetõen a központ az elmúlt két évben csaknem 200 fõvárosi hajléktalannak segített, hogy visszailleszkedhessen a társadalomban.

Portás, konyhai dolgozó, szerszámkészítõ – csak néhány abból a több tucat álláshirdetésbõl, amelyet naponta kínálnak egy fõvárosi hajléktalanszállón. A Budapesti Módszertani Szociális Központ álláskeresõ irodája az elmúlt két évben csaknem 200 hajléktalannak segített munkát találni. Minden második közülük azóta jobb körülmények között él.

Rajdos József tavaly került a szállóra, elõtte több mint 17 évig az utcán élt. Azóta elvégzett egy kertésztanfolyamot.

„30 éves alkoholista múlttal és 47 évesen belevágtam, holott csak nyolc általánosom volt, pedig mellette még latinból is vizsgázni kellett” – emlékezett vissza a Híradóban.

Naponta körülbelül száz hajléktalan fordul meg az irodában, de nem könnyû nekik munkát találni.

„Legyen meg a nyolc általánosuk, legyen egy szakmájuk, amelyet használnak, mert vagy elavulttal rendelkeznek vagy semmilyennel” – mutatott rá Gyõri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója.

A tavalyi becslések szerint Magyarországon csaknem 30 ezer hajléktalan él, minden harmadik fedél nélkül élõ csak a nyolc általánost végezte el. Azoknak van esélye közülük visszatérni a munka világába, akik vállalják, hogy részt vesznek valamilyen képzésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!