2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Még soha nem volt ilyen alacsonyan a Diákhitel kamataForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-24 10:39:18
A Diákhitel1 kamata 5,75 százalék lesz a 2014. július 1-jei és december 31-ei idõszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlába az említett periódusban 7 százalék lesz, melybõl az állami kamattámogatás folytán a diákokra esõ rész továbbra is fix 2 százalék - derült ki a Diákhitel Központ mai sajtótájékoztatóján.

Mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel kamatlába csökken a 2014. július 1-tõl december 31-ig tartó periódusban. Az aktuális kamatlábat a Diákhitel1 esetében évi 5,75 százalékban, a Diákhitel2 esetében pedig 7 százalékban határozta meg a társaság. Fontos, hogy ebbõl a Diákhitel2-t igénybe vevõ diákok számára felszámított kamatláb fix 2,00 százalék, az ezen felüli kamatrészt állami kamattámogatás formájában a Magyar Állam állja a hitelfelvevõ helyett. Jelenleg egyik Diákhitel sem igényelhetõ. Augusztus 15-tõl indul újra a hitelfelvétel, legjobb ha ETR és NEPTUN (az online tanulmányi ügyintézõ) rendszereken indítják el a hallgatók a hitelfelvételt.

A Diákhitel 2001-es bevezetése óta sokat változtak a kamatok. Az akkori egyetlen konstrukció (a Diákhitel2-t a 2012/2013-as tanévtõl igényelhetik a diákok) kamata 9,50 százalék volt, ami 2004-re 11 százalék fölé emelkedett. 2006-ra csúszott vissza a korábbi 9,50 százalékos szintre, majd a 2009-es átmeneti 11 százalékra való újabb emelkedés óta folyamatos csökkenés figyelhetõ meg.

"A két termék egyre népszerûbb: eddig már 350 ezren vettek fel Diákhitelt1-et vagy 2-t. 2012-es bevezetése óta nõtt a Diákhitel2 népszerûsége, míg induláskor a diákok 13,4 százaléka, addig mostanra a hallgatók 19,9 százaléka folyamodott a képzés térítésére fordítható hitelhez" - mondta el Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese. A népszerûséghez az is hozzájárulhat, hogy most már a hallgatói tanulmányi rendszereken keresztül elindítható az igénylés, így sokkal könnyebben hitelhez juthatnak a fiatalok.

A Diákhitel felvehetõ összegei változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel (amit képzési formától függetlenül bárki igényelhet) konstrukció esetében havi maximum 50 ezer forint igényelhetõ, ez akár 250 ezer forintot is jelenthet egy félévben. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 (azaz kizárólag önköltséges képzésben résztvevõ hallgatóknál) felvehetõ összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett költség összege lehet. Mindkét Diákhitelnél ugyanúgy mûködik a törlesztés: a hallgatói jogviszony megszûnése után, illetve legkésõbb 35. életév betöltését követõ negyedik hónaptól kell fizetni a tartozást. Lovas Attila azt is elmondta, hogy 3 százalék alatti azon ügyfelek száma, akik nem törlesztik (idõben) az adósságukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!