2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Teljes jogú Tiger-tag a kecskeméti Puma századForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-26 10:55:53
A magyar repülõszázadot egy németországi nemzetközi gyakorlaton szavazták be a NATO egyik legrangosabb repülõszövetségébe. A gyakorlatra azokat a repülõs egységeket hívják meg, amelyeknek a századjelvényében valamilyen nagymacskafaj szerepel.

A Magyar Honvédség kecskeméti Puma százada teljes jogú tagjává vált a NATO egyik legrangosabb repülõszövetségének, a Tigernek közölte a Honvédelmi Minisztérium. A Magyar Honvédség idén harmadik alkalommal vesz részt repülõgépekkel a szövetség Tiger Meet elnevezésû gyakorlatán.

A 2009-es gyakorlaton nyújtott teljesítmény és az összes részt vevõ nemzet képviselõinek ajánlása alapján a kecskeméti Pumák akkor elõfelvételt nyertek a Tigrisek közé. A teljes jogú tagságot a harmadik részvétel után lehet megkapni és folyamatos jelenléttel lehet fenntartani.

A németországi Schleswig-Jagel repülõbázison június 16-án kezdõdött, péntekig tartó nemzetközi gyakorlaton a magyaroknak megszavazták a teljes körû tagságot, így az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázis Puma századának - huszonkét másik tag mellett - szavazati joga van a szövetség jövõjérõl szóló döntésekben írta a HM.

Az évenkénti találkozó fõ célja a légierõk közötti együttmûködés elõsegítése, a NATO katonai céljainak jobb megértése, valamint az egységek közötti átjárhatóság kidolgozása. A gyakorlaton olyan körülmények között hajtják végre az összetett feladatokat, amelyeket valós harchelyzetek tapasztalatainak felhasználásával terveztek meg.

A gyakorlatra azokat a repülõszázadokat hívják meg, amelyeknek a századjelvényében valamilyen nagymacskafaj szerepel. Az idei rendezvényen Csehország, Lengyelország, Hollandia, Belgium, Törökország, Franciaország, Svájc, Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Norvégia, Görögország, Portugália és Magyarország katonái vesznek részt.

A mostani gyakorlaton a kecskeméti repülõbázis öt Gripennel és An-26-os logisztikai támogatással, 42 katonával vesz részt, és a pilóták olyan feladatokat gyakorolnak, amelyeket a magyar légtér nem tesz lehetõvé. Repülnek tenger felett, nemzetközi kötelékekben, és komoly taktikai feladatokat is végrehajtanak olvasható a HM közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!