2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Sokan nem tudják: ezek a dokumentumok kellenek a nyaraláshozForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-27 08:07:05
Más szabályok vonatkoznak ugyanis az Európai Unióból, és más az Unión kívüli országokból érkezõkre. Sokan pedig azt felejtik el, hogy határátlépéshez a kisgyerekeknek is kell útlevél vagy személyi igazolvány.

Az Európai Unión belül magáncélra, nem kereskedelmi mennyiségben vámmentesen lehet kivinni és behozni az árukat. A nem Uniós országból érkezõk viszont fejenként maximum 4 liter bort, 16 liter sört, 2 liter pezsgõt vagy 1 liter tömény szeszt hozhatnak be vámmentesen. És vannak olyan termékek is, amelyek behozatalához külön engedély szükséges, de sokan nem tudnak róla. Ilyenek például a különbözõ kígyó-, krokodil-, és varánuszbõrbõl készült táskák és cipõk, illetve a kõkorallok.

Dohánytermékek közül a harmadik országból érkezõ légi utasok fejenként 200 darab cigarettát, 100 szivarkát, 50 szivart vagy 250 gramm dohányt hozhatnak be vámmentesen. A közúton, vasúton vagy hajón érkezõk pedig ezeknek a mennyiségeknek az ötödét. Ezen kívül, ha valakinél 10 ezer eurónál, azaz körülbelül 3 millió forintnál több készpénz van, azt a határon be kell jelenteni. Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivõje elmondta, ez csupán egy nyomtatvány kitöltésével jár. Hozzátette a bejelentés elmulasztása esetén azonban eljárás indulhat és a szabályozás értelmében akár a 40 százaléka is lehet a bírság a be nem jelentett összegnek.

Bár Horvátország tavaly július óta az Európai Unió tagja, a schengeni övezethez még nem csatlakozott. Ezért be- és kilépéskor továbbra is van okmányellenõrzés. Az utóbbi idõben azonban naponta többször is elõfordul, hogy azért kell visszafordítani egy-egy családot, mert úgy akarnak kilépni Magyarországról, hogy a gyerekeiknek nincsenek megfelelõ okmányaik. Péter Gábor, a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság határrendészeti szolgálatvezetõje a Duna Híradójának elmondta, kisgyermekeket születési anyakönyvi kivonattal, illetve nagyobb gyermekeket diákigazolványokkal nem lehet a határon átvinni, a jogszabályok ezt nem teszik lehetõvé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!