2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Biotermékekkel az egészségértForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-30 15:43:45
Táplálkozás–környezet–egészségügy–prevenció címmel tartott Miskolcon konferenciát az Egészséges Táplálkozásért Egyesület országjáró körútja egyik állomásán. Érdekes témákat boncolgattak: például hogy mitõl bio a bio vagy milyen beltartalmi értékei vannak az ökotermékeknek? A Kossuth Rádió Napközben címû keddi adása ezt a témát járta körül.

Az EGÉSZség = ÉRTÉK! Program több mint másfél évvel ezelõtt indult, egyik legfontosabb célja, hogy az egészségügyi dolgozókon és az orvosokon túlmenõen eljusson a civil lakosság körébe is egy közvetlen fórum formájában. Annak serkentésére, hogy változtatni lehessen a rossz táplálkozási szokásokon, az emberek közvetlenül találkozhatnak azokkal a biotermelõkkel, akiknek a termékei megfelelõen elkészítve szavatolják az egészséges táplálkozást – mondta Kovács Magdolna, a program vezetõje.

A másik cél annak bemutatása, hogy az egészséges élelmiszer nem feltétlenül drága, hiszen a tiszta forrásból, vagyis a frissen, idényjellegû zöldségbõl, gyümölcsbõl és egyéb táplálékból elkészített ételek ízletesek és egészségesek. Az egészség kincs, megléte elsõsorban saját magunkon múlik – hangoztatta Lõrinczné Táborfi Julianna, az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület igazgatója. Ráadásul – folytatta, ha az ember egészségesen él és táplálkozik, kevesebb betegségnek van kitéve, így pedig betegség esetén lerövidül az ápolási idõ is – mutatott rá.

A Földmûvelésügyi Minisztérium az év elején egy 2020-ig szóló programtervet állított össze. A tárca törekvése, hogy a következõ években a helyi termelõktõl származó és a bioélelmiszerek aránya 30 százalék fölé emelkedjen a közétkeztetésben. Ez óriási elõrelépés és hatalmas piacot lehet a hazai biotermesztõknek – emelte ki Lõrinczné Táborfi Julianna.

Számos pozitív külföldi példa is rendelkezésre áll. Olaszországban 2000 óta kötelezõ az olasz biotermékek felhasználása a közétkeztetésben és a betegélelmezésben. Ilyen rendszer mûködik Japánban, Németországban, Hollandiában, Dániában, sõt Szerbiában is, a szabadkai gyermekétkeztetésben, amihez párosul egy oktatási program is - hivatkozott élõ példákra az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület igazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!