2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Erre ügyeljen mától, ha mobillal parkolForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-02 15:13:40
Kedd reggeltõl a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhetõ el a szolgáltatás, a 810-es behívószám 763-ra változott, az EME Zrt. nem szolgáltathat - figyelmeztetett a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

Kedd reggel 8 órától a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhetõ el a mobiltelefonos parkolás, amelynek 810-es behívószáma 763-ra változott. Az autósok a díjfizetést hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatón keresztül tudják elindítani. A három mobilszolgáltatón keresztül továbbra is elérhetõ a népszerû, mobilegyenleg terhére történõ, SMS- és telefonhívás alapú, úgynevezett ad hoc mobilparkolás. Miután a közös behívószám 763-ra változott, a korábbi, 810-es számot hívó autósok SMS-ben kapnak/kaptak értesítést arról, hogy a szolgáltatás ott már nem érhetõ el, és az ad hoc mobilparkolást a következõ számon: 20/30/70 763 xxxx (változatlan parkolási zónaszám) indíthatják el.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez nem csatlakozott szolgáltatók, ilyen például az EME Zrt., a törvényi szabályozás szerint a továbbiakban nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója korábban arra hívta fel a figyelmet, ha az ügyfelek nem az új behívószámon parkolnak, büntetés vár rájuk. A társaság ezért azt tanácsolja az autósoknak, hogy a nemzetimobilfizetes.hu honlapon a viszonteladók menüpontot választva tájékozódjanak az egyes szolgáltatók - a három mobilcég, továbbá az Mpark, az Evopay és a Barion rendszert létrehozó Sense/Net Zrt., illetve az integrátor Nemzeti Mobilfizetési Zrt. - konkrét ajánlatairól. Ezek más-más megoldást kínálnak - eltérõ költségen - intézményi flották részére is. Alapvetõen a mobiltelefon-számlában jelenik meg a parkolási díj, de lehet bankkártyás feltöltést, sõt utólagos fizetést is választani.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója a részletekrõl a keddi 180 percben elmondta: az új, egységes parkolási matricákon minden fontos információ (zónakódok, szolgáltatók elérhetõségei, parkolásindítási módozatok) megtalálható. A szakember a Kossuth rádió reggeli mûsorában is figyelmeztetett arra, hogy az egységesen az ad hoc mobilparkolásnál használt telefonszám eleje megváltozott (810 helyett 763), így a telefonokba elmentett számokat érdemes felülírni, de ha valaki mégis a régi számon próbálja elindítani a parkolást, automatikus értesítést kell kapnia a változásról. A vezérigazgató kiemelte azt is, hogy a korábbi 42 helyett mostantól mind a 70, közterületi parkolási rendszert üzemeltetõ helyen biztosított a mobillal való fizetés, nincs tehát területi korlát, a választott szolgáltatóval mindenhol lehet majd parkolni.


Veres Mihály a 180 percben úgy értékelte, az autósok számára a változás egyik legnagyobb elõnye, hogy a valós piaci verseny megnyitásával megtörhetõ lesz az a trend, hogy 2010. óta folyamatosan emelkednek a mobilparkolás kényelmi díjai, azzal ugyanis, hogy hat viszonteladó technikai partner csatlakozott a rendszerhez, versenyhelyzet alakulhat ki, és már most is van például a korábbi díjainál olcsóbban szolgáltató cég. A parkolási díjaknál természetesen nincs mit vetélkedni – hangsúlyozta a szakember -, hiszen ezeket az önkormányzatok határozzák meg, de azok a cégeknél, amelyeknél fizetek, a módszereknél, a kényelmi díjaknál, a technológiában végre megindulhat a küzdelem a fogyasztó kegyeiért.

A szakember az M1 kedd reggeli mûsorában az átállásról azt mondta, természetes, hogy voltak informatikai problémák, és még éjszaka is akadtak gondok a matricázással, de az erre a célra felállt operatív törzs sikeresen megoldotta a problémákat, így a rendszer rendben elindulhat. Az persze sosem baj, ha az autósok tartanak maguknál aprót – tette hozzá Veres, aki ugyanakkor arra számít, a mobilparkolás népszerûsége töretlen marad, sõt, a jelenlegi 50-55 százalékról 70-80 százalékra emelkedik az igénybevétel aránya. A szakember arra is figyelmeztetett, bár az EME Zrt. a törvényi szabályozás szerint július 1-jétõl nem nyújthat közterületi mobilparkolási szolgáltatást, elõfordulhat, hogy esetleg még visszaigazolja korábbi ügyfelének a parkolásindítást, ám az autós ebben az esetben már büntetésre számíthat. Az EME Zrt.-nek egyébként még van lehetõsége a következõ körben csatlakozni, így a cég is viszonteladóvá válhat, ha megfelel az egységes mûszaki és pénzügyi elvárásoknak – tette hozzá a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!