2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Megszavazták: jön a kancellári rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-05 10:43:45
Önállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertõl, állami fenntartásba kerül a Petõ Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsõoktatási intézményekben - a többi közt ezt tartalmazza az oktatási törvények módosítása, amelyet pénteken fogadott el az Országgyûlés.

A változtatásokat 129 igen 34 nem és 21 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá. A törvényalkotási bizottság ülésén elfogadott módosító javaslat értelmében a felsõoktatási törvénybõl kikerül a gazdasági fõigazgatói poszt. Ennek megtartását, esetleges betöltését az intézmények saját hatáskörébe utalták.

A változás értelmében szeptembertõl bevezetik a kancellári rendszert, ilyen megbízást az kaphat, aki felsõoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban három éves vezetõi gyakorlattal és felsõfokú végzettséggel rendelkezik. A kancellári rendszer a felsõoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti, az oktatásban dolgozók munkáltatói joga ugyanakkor továbbra is a rektornál marad.

Bõvül a Magyar Felsõoktatási Akkreditációs Bizottság, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy-egy delegáltjával. A két új delegáló szervezet révén hangsúlyosabban jelennek meg a hallgatói és gazdasági szempontok és 50 százaléka alá csökken a kormány által delegáltak aránya. A MAB nemzetközi akkreditációjára tekintettel a szervezet támogatását a törvényes, megfelelõ színvonalú mûködés érdekében megfelelõ mértékben, költségvetési elõirányzaton biztosítják a jövõben.

A kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendelettel szabályozza a MAB elnöke, tagjai, tisztviselõi tiszteletdíját, a MAB létrehozásával, a Felsõoktatás Tervezési Tanács, a Duális Képzési Tanácsa létrehozásával, mûködésével összefüggõ kérdéseket. A módosítás kitér a Semmelweis Egyetembõl a Testnevelési Egyetem kiválására, amelyet a sportegészségügy és sporttudomány területein jelentkezõ legfontosabb feladatok közötti kapcsolatok intézményes megerõsítésével indokoltak. Az új, fõvárosi székhelyû, állami felsõoktatási intézmény magában foglalja majd az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végzõ egységeit, valamint a sporttudományhoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységeket is.

A jogszabály szerint a sporttudományi felsõoktatásban az olimpiai érem megszerzése a doktori fokozattal egyenértékûnek minõsül, míg a mûvészeti felsõoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minõsülnek. A módosítás rögzíti továbbá a Petõ Intézet állami fenntartásba vételét, kiemelve, hogy a többi állami fenntartású intézménnyel azonos módon biztosítják a fõiskola állami ösztöndíjas helyeit, a köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolai státusba kerül, amely nem csak állami finanszírozást, hanem a felsõoktatási gyakorlóhelyeknek biztosítható speciális többletforrások lehetõségét is biztosítja. Erre az igen speciális körülmények között, magas konduktori létszámmal mûködõ intézetnek mindenképpen szüksége van - rögzítették a módosítás indoklásában.

A változtatás köznevelést érintõ része értelmében a pedagógiai szakszolgálati intézményekben, gyermekvédelmi szakellátási intézményekben és javítóintézetekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak számára is biztosított lesz az évi 25 munkanapnak megfelelõ pótszabadság.

Létrehozzák továbbá az Integrált Elektronikus Nyomonkövetõ Rendszert (INYR). Mint az indoklásban kifejtették: a sajátos nevelési igényû, beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarokkal küzdõ gyermekek, tanulók pedagógiai szakszolgálati ellátása során döntõ jelentõsége van annak, hogy hol, mikor, milyen ellátásban részesült az érintett, a szakemberek milyen megállapításokat tettek. Eddig ezek kezelése esetleges volt, és akár egy iskolaváltáskor is elõfordulhatott, hogy az információk elvesztek vagy a szülõk, elõzõ iskola nem közölték az új intézménnyel, szakszolgálatokkal azokat.

Ezen problémák kiküszöbölését célozza az INYR, amihez kapcsolódva oktatási azonosítót kapnának azok is, akik köznevelési intézménnyel jogviszonyban nem állnak, de pedagógiai szakszolgálati ellátást igénybe vesznek. Új szabályként a munkáltató a csökkentett munkaidõben történõ foglalkoztatási kérelemnek csak akkor köteles eleget tenni, ha azt a tanítási év elsõ félévének befejezését megelõzõ hatvan nappal korábban közli az arra jogosult pedagógus, óvodai dajka.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!