2023. március 22. Szerda, Beáta, Izolda.
 
Hat étrendi ajánlás a rák ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-06 11:27:03
Sok zöldség, gyümölcs és szójabab, kevesebb tejtermék és vörös hús, az alkohol mellõzése, valamint a rántott és grillezett ételek kiiktatása.

Így lehetne összefoglalni azokat az étrendi ajánlásokat, amelyekkel amerikai szakemberek szerint jelentõsen csökkenteni lehet a különféle daganatok kialakulásának kockázatát.

A héten jelent meg a Journal of the American College of Nutrition címû szaklapban az a tanulmány, amely hat, étrenddel kapcsolatos ajánlást fogalmazott meg a daganatos betegségek kockázatának csökkentésére. Az ajánlás lényege, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, együnk rendszeresen szójababból készült termékeket, csökkentsük a tejtermékek bevitelét, minimalizáljuk az alkoholt, kerüljük a vörös húsokat és a feldolgozott húsféléket, és lehetõleg ne együnk grillezett, rántott vagy roston sült húsokat.

Az ajánlásokat egy olyan amerikai nonprofit szervezet szakemberei készítették, amely közismerten a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának népszerûsítését tûzte zászlajára, így nem meglepõ, hogy a növényi alapú étrendnek kiemelt szerepet tulajdonítanak a rák megelõzésében – írja a Livescience.com portál cikke.

Íme, a hat javaslat részletesebben:

1. Együnk több zöldséget és gyümölcsöt, elsõsorban leveles zöldségeket, hogy általánosságban csökkentsük a rákos megbetegedések kockázatát!

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ennek oka az, hogy a zöldségek és gyümölcsök olyan jótékony, antioxidáns hatású bioaktív vegyületeket (fitokemikáliákat) tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát.

2. Együnk szójababból készült termékeket az emlõrák ellen!

A szójababalapú termékek, például az edamame, a tempeh vagy a tofu szintén tartalmaznak rákellenes hatású vegyületeket. Ha tehát a vörös húsokat szójatermékekre cseréljük, csökkenthetjük a daganatok kialakulását is elõsegítõ zsírok és ártalmas vegyületek bevitelét – állítja a tanulmány.

Bár a tanulmány az amerikai fogyasztási szokásokra alapozva fogalmaz meg ajánlásokat, a teljes képhez tartozik, hogy a szója rákmegelõzõ tulajdonságára elõször Japánban figyeltek fel. A japán nõk körében világszinten alacsony a mellrák gyakorisága, de ezt egyes kutatások nem általában a szójával, hanem a fermentált szója fogyasztásával hozzák összefüggésbe. (A szója fitoösztrogéneket tartalmaz, ily módon csökkentheti a hormonális eredetû daganatok kockázatát.) Fermentált szóját használnak például a hagyományos japán miszo leveshez, amibe a miszón kívül – ez egy fermentált szójából készült paszta – zöldségek (többek között hagyma, vízitorma) és shiitake gomba kerül.

Szóját egyébként itthon is termesztenek, bár keveset (35–40 000 hektáron, 1,5–2,5 tonna termés/ha), de aki szeretné vele bõvíteni az étrendjét, akár hazai biotofut is vásárolhat már.

3. Minimalizáljuk vagy teljesen iktassuk ki a tejtermékeket, így csökken a prosztatarák kockázata!

Több tanulmány kapcsolatot talált a tejtermékek fogyasztása és a prosztatarák kialakulása között, a feltételezett bûnbaknak pedig a túlzott mennyiségû kalciumot kiáltották ki. Más kutatások a tejtermékeket a vastag- és végbélrák kialakulásával is összefüggésbe hozták, így a szakemberek kevesebb tejterméket javasolnak, fõleg azoknak a férfiaknak, akiknek családjában fordult már elõ prosztatarák.

4. Ne fogyasszunk alkoholt, így csökkenthetõ a száj, a torok, a nyelõcsõ és a gége, a vastagbél és végbél, valamint az emlõ daganatos megbetegedésének kockázata!

A túlzott alkoholfogyasztás jelentõsen növeli a különféle daganatok kockázatát: napi két-három egységnyi ital elfogyasztásával például 21 százalékkal növekedhet a vastagbélrák kialakulásának kockázata – írja a tanulmány. A hivatalosan elfogadott vélekedés szerint nõknek napi egy-, férfiaknak maximum kétegységnyi alkohol a megengedett (egy egység 1 dl bornak, 1 pohár sörnek vagy 2 cl tömény italnak felel meg).

5. Kerüljük a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékeket a vastag- és végbélrák megelõzéséért!

A vörös húsok és a feldolgozott hústermékek (kolbász, felvágott stb.) rendszeres fogyasztása sok betegségnek „megágyaz”, többek között a daganatoknak is. Alkalomszerûen természetesen bárki megehet egy hamburgert, hot dogot vagy szalámis zsömlét, de akinek a családjában elõfordult a bélrendszert érintõ daganatos megbetegedés, annak érdemes minimalizálni ezek fogyasztását.

6. Kerüljük a grillezett, rántott vagy roston sült húsokat, így csökkenthetjük a vastag- és végbélrák, a mellrák, illetve a prosztata, a hasnyálmirigy és a vese daganatos megbetegedésének kockázatát!

A hirtelen magas hõmérsékleten kirántott vagy grillezett húsokban ugyanis a sütés során rákkeltõ vegyületek (heterociklusos aminok, HCA) képzõdnek.

Természetesen az étrendi ajánlások teljes körû betartása sem garantálja, hogy nem alakul ki valakinél daganatos betegség. A WHO felmérése szerint az összes rákos megbetegedés 30 százalékáért lehet a rosszul megválasztott étrendet felelõssé tenni; a többi 70 százalék a dohányzásra, a környezetszennyezésre, a genetikai adottságokra és egyéb tényezõkre vezethetõ vissza, függetlenül attól, hogy mit eszik az ember élete során.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy bár rendkívül sok tanulmány született, és születik is folyamatosan a táplálkozás és a daganatok kialakulásának kapcsolatáról, sok tudós megkérdõjelezi, hogy az egyes konkrét élelmiszereknek számottevõ hatásuk lenne a betegségre. Az viszont biztonsággal kijelenthetõ, hogy a testsúly kordában tartása és a rendszeres testmozgás fontos szerepet játszik a rák megelõzésében – csakúgy, mint a szívbetegség, a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a stroke és egyéb veszedelmek távol tartásában. A túlzott alkoholfogyasztás kerülése is egyértelmûen elõnyös. De amíg valaki nem szenved súlyos táplálkozási zavarban, az egyes konkrét ételek befolyása egyes szakértõk szerint olyan csekély, hogy a jel könnyen elvész a zajban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!