2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Választás 2014 – Eddig kellett megõrizni a szavazólapokatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-07 12:40:14
Mostanáig kellett megõrizni a helyi választási irodákban az áprilisi országgyûlési választás iratait, és amennyiben nincs a választás eredményével összefüggõ büntetõeljárás folyamatban, úgy a szavazólapokat hétfõn meg kell semmisíteni.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény elõírja: a szavazás után a szavazólapokat a helyi választási irodában kell elhelyezni, és kilencven napig meg kell õrizni úgy, hogy illetéktelen személyek számára ne legyenek hozzáférhetõek.

A szavazást követõ kilencvenedik nap utáni munkanapon a választási iratokat – a jegyzõkönyvek kivételével – meg kell semmisíteni, és a jegyzõkönyvek elsõ példányát a Magyar Nemzeti Levéltárnak át kell adni.

Vagyis, a szavazólapokat július 7-én, hétfõn meg kell semmisíteni a helyi választási irodákban, ahogyan az ajánlóíveket, a kinyomtatott szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylõ választópolgárok kinyomtatott jegyzékét is. A Nemzeti Választási Irodának pedig törölnie kell a szavazóköri névjegyzékek, valamint a levélben, illetve külképviseleteken szavazók névjegyzéki adatait.

Amennyiben azonban a választás eredményével összefüggõ büntetõeljárás van folyamatban, úgy az érintett iratokat az ügy jogerõs lezárásáig kell megõrizni.

A Fõvárosi Törvényszék döntése alapján a 90. napon túl is meg kell õriznie egy választási irodának az országgyûlési választásokon használt ajánlóíveket, hogy az érintett választópolgárok megtudhassák, visszaéltek-e az adataikkal. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédõ szervezet május 22-én közölte, hogy a Fõvárosi Törvényszék két elkülönített eljárás végén is arra kötelezett – egyelõre nem jogerõsen – egy választási irodát, hogy a hozzá fordult felperes választópolgárokat tájékoztassa, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik. Egyben döntés született az ajánlóívek zárolásáról is.

Sajtóértesülések szerint a 2014-es országgyûlési választások során több párt is visszaélt a választópolgárok ajánlóíveken megadott személyes adataival. Az adatokat a polgárok ugyan önként adták meg az általuk választott pártoknak jelöltállítás céljából, ám a gyanú szerint a pártok egy része ezeket kicserélte és átmásolta saját ajánlóívére, annak érdekében, hogy a jelöltséghez, illetve az országos lista állításához szükséges számú ajánlást megszerezze.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!