2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Csepreghy 70-90 milliárdos uniós bírságra számítForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 14:01:32
Címkék: Bihari hírek, eu
A helyettes államtitkár szerint az aszfaltkeverõ üzemek kapcsán kivethetõ uniós bírság a 600 milliárd forintos projektállomány legfeljebb 20 százaléka lehet. Ez mintegy 70-90 milliárd forint, ennyit kell a korábbi projektekbõl kivonni, és ennyiért kell új, 2015-ig szóló tendereket kiírni - mondta Csepreghy Nándor.

Az útépítési tenderek kapcsán az Európai Bizottság 2007-ig visszamenõleg a 600 milliárd forintos projektállomány 1-tõl 20 százalékáig szabhat ki bírságot – jelentette ki Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelõs helyettes államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Egy uniós elõírás szerint az aszfaltot meghatározott hõmérsékleten kell elõállítani, szállítani és beépíteni. Az unióban az útépítési tendereket kétféle gyakorlat szerint írták ki: az egyik szerint meghatározott idõn belül a felhasználás helyére kell érnie az aszfaltnak, a másik szerint a felhasználás helyétõl meghatározott távolságra kell lennie az aszfaltkeverõ üzemnek. Az utóbbit versenykorlátozónak minõsítette az unió, és ezen alkalmazás miatt 2007-ig visszamenõleg meg szeretné bírságolni Magyarországot, mi azonban vitatjuk ennek jogosságát – magyarázta Csepreghy Nándor.

Elmondta azt is: az esetleges szankciót viselhetik a kiíró állami vállalatok, vagy a kivitelezésben részt vevõ cégek. Ezeket – ha az unió bírságot szab ki – a hivatalos indoklásban megnevezik. A legfeljebb 70-90 milliárd forintra becsült bírságot ki kell vonni az uniós pályázatokból, és erre a keretösszegre új pályázatokat kell kiírni, és a munkákat 2015-ig be kell fejezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!