2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Több százezer magyar kedvelt üdülõhelye - ezt ne hagyja otthonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-14 14:14:12
Sokan határátlépésre jogosító okmányok nélkül indulnak nyaralni Horvátországba, pedig a határellenõrzés a tavalyi uniós csatlakozás után sem szûnt meg.

Schengenen belül útlevél ugyan nem szükséges a határátlépéshez, a szabályokat azonban nem árt megismerni a külföldi nyaralás elõtt. A Kossuth Rádió Hajnal-táj címû mûsora a Horvátországba utazóknak gyûjtött össze hasznos tanácsokat.

Mire kell figyelniük a Horvátországba utazóknak a határ átlépésekor, ha nem akarnak már az utazás kezdetekor kellemetlen meglepetéseket szerezni? Errõl tartott tájékoztatót a napokban Letenyén a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság. A legfontosabb tudnivalókat Péter Gábor alezredes, határrendészeti szolgálatvezetõ foglalta össze.

Horvátország tavalyi uniós csatlakozása után a határellenõrzés nem szûnt meg, csupán a vámellenõrzés, hangsúlyozta Péter Gábor. A leggyakoribb probléma a letenyei határátkelõnél kilépéskor, hogy az utazók nem rendelkeznek határátlépésre jogosító okmányokkal – a születési anyakönyvi kivonat, a jogosítvány vagy a diákigazolvány nem elegendõ a határátlépéshez. A régi, kemény fedelû személyi igazolvánnyal, az 1991 után kiállított puha fedeles személyi igazolvánnyal, az új típusú, kártya formájú személyi azonosító igazolvánnyal, valamint az ideiglenes személyi igazolvánnyal lehet átlépni a horvát határt, sorolta az alezredes. Az ideiglenes és a régi típusú személyi igazolványok csak Horvátország területére érvényesek, aki Dubrovnikba utazik, új típusú személyi igazolványt vagy útlevelet vigyen magával, mert a bosnyák-horvát határon csak ezeket fogadják el, hívta fel a figyelmet az alezredes.

A kiskorúaknak is fényképes személyi azonosító okmányokkal (útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal) kell rendelkezniük a határátlépéshez. A horvát idegenrendészeti törvény miatt Péter Gábor azt ajánlja, ha a kiskorú nem a szülõvel utazik Horvátországba, készüljön a két szülõ és két tanú aláírásával meghatalmazás arról, hogy engedélyezik a határátlépést a gyermek számára.

A letenyei az ország egyik legforgalmasabb határállomása. Idén eddig az elmúlt évhez viszonyítva 8-10 százalékos növekedést tapasztaltak mind a ki-, mind pedig a belépés irányába, tájékoztatott Péter Gábor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!