2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Elkészült a kiskertek haszonbérleti problémáját orvosló javaslatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-15 15:16:26
Címkék: Bihari hírek, kert
A Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) elkészítette a kiskertek haszonbérleti problémáját orvosló törvényjavaslatát, amelyet az õszi ülésszakban benyújt az Országgyûlésnek - közölte az FM.

A közlemény szerint a minisztérium egyetért azzal az állásponttal, hogy hobbikertészek körében szükségtelen a földszerzést földmûvelési státuszhoz kötni.

Az új földforgalmi törvény rendelkezése szerint földhasználati jogot csak a földhivatal által nyilvántartott földmûvesek vagy mezõgazdasági termelõszövetkezetek szerezhetnek. Emiatt az önkormányzati területet használó városi kertészkedõk körében felmerült, hogy elveszíthetik bérleményüket, mivel a bérlõi minõséghez a földmûves fogalmi körébe kellene tartozniuk, és az ott rögzített szigorú kritériumoknak kellene megfelelniük.

A szabályozási anomália a szaktárca szerint törvényi szintû korrekciót igényel, így a kérdés az Országgyûlés õszi ülésszakán kerülhet elõ. A tárca hétfõi közleményében biztosította a kiskertek bérlõit arról, hogy a szabályozás pótolandó hiányosságai miatt nem éri õket semmilyen hátrány, és nem veszítik el ezen az alapon bérelt területeiket.

A közlemény hangsúlyozza: a szaktárca a nemzeti vidékstratégia célkitûzéseinek megfelelõen elkötelezett az önellátás elõremozdításában, így a háztáji jellegû gazdálkodás szélesebb körû elterjesztésében is, mivel így a parlagon heverõ területek mûvelés alá kerülnek, és ezzel növelhetõ a vidék népességeltartó és népességmegtartó ereje is. A földtörvénnyel kapcsolatos haszonbérleti probléma a szombathelyi Mézga-kertek kapcsán merült fel.

Horváth Árpád, a helyi kerthasznosítási egyesület elnöke korábban az MTI-nek elmondta, hogy Szombathelyen több mint ezren használnak kiskertet földhaszonbérletben, 200-600 négyszögölnyi területeken. Bérleti szerzõdésük azonban hamarosan lejár, és az önkormányzat az új jogszabályok értelmében ezeket nem hosszabbíthatja meg. Azt szeretnék elérni, hogy tovább mûvelhessék a kiskerteket, és a földhasználat ne kerüljön lényegesen többe, mint eddig.

Az érintettek eddig évi néhányezer forint bérleti díjért, az általuk alakított kerthasznosítási egyesületeken keresztül bérelték a területet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!