2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Folyamatosan nõ Európában a napenergiából termelt áram mennyiségeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-18 18:44:40
A világon tavaly 1248 gigawattóra áramot termeltek a naperõmûvek, ezen belül Európában 38,4 gigawattóra áramot termeltek csak az újonnan belépett naperõmûvek, míg Magyarországon a termelés a becslések szerint 20 százalékkal nõtt és 9,5 gigawattórát tett ki - közölte a HST-Energy Kft.

A megújuló energetikai eszközöket forgalmazó és szaktanácsadó cég közleménye idézi az Európai Fényelektromossági Ipari Egyesülés (European Photovoltaic Industry Association, EPIA) adatait, amely idénre 40 gigawattra teszi a belépõ új kapacitást, ami négy év múlva már - éves szinten - 55 gigawattra nõ.

A Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal 2012-es adatai szerint a magyar napenergia - fotovoltikus - kapacitás 12 megawatt volt, és éves 20 százalékos növekedést valószínûsítettek. Összehasonlításul: Németországban a beépített kapacitás múlt év végén 36 gigawattot tett ki.

A magyarországi teljes kapacitásból 10,4 megawattra tehetõ a háztartási kiserõmûvek teljesítménye, amely 1440 háztartási méretû naperõmû. A teljes éves fotovoltikus villamos energia termelés 7,98 gigawattóra volt 2012-ben.

A tájékoztatás szerint világszinten gyors átrendezõdés tapasztalható ezen a piacon. Míg 2011-ben még Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek közel 70 százalékát, addig a tavaly ez az arány már 30 százalék alá esett. A beruházások 57 százaléka a folyamatosan erõsödõ ázsiai piacon történt.

Németországban már olyan kedvezõek a feltételek, hogy egy napelemes rendszer segítségével 1 kilowattórányi áramot már 12-15 eurócentért is elõ lehet állítani. Új üzleti modellek is megjelentek, akár bérleti- vagy lízing konstrukcióban is hozzá lehet jutni a megújuló energiát termelõ eszközökhöz. A napenergiában látja a jövõt az OMV egykori elnökeA megújuló energiára való áttérés nem megy támogatás nélkülNémetországban nagyobb üzlet a klímavédelem mint a gyógyszergyártásObama: a napenergia-felhasználás csökkenti a klímaváltozás következményeitTeljes kapacitáson üzemel a világ legnagyobb tükrös naperõmûveGlattfelder: a paksi bõvítés sem pótolja a kiesõ áramot

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!