2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Az étcsokoládé segíti az artériás betegségben szenvedõk járásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-21 11:08:43
Étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedõ 60 éven felülieket abban, hogy hosszabb ideig és gyorsabban legyenek képesek járni - derítették ki a római Sapienza Egyetem kutatói.

Perifériás érbetegségben szenvedõ 60 év felettiek körében végzett vizsgálatukban az olasz szakemberek kimutatták, hogy étcsokoládé elfogyasztása után két órával a résztvevõk nagyobb távolságot tudtak megtenni, hosszabb ideig voltak képesek járni. Ebben a betegségben beszûkülnek a láb perifériás vénái, és hatással lehet a has, a kezek és a fej vérellátására is. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípõ fáradtságát okozza járás közben.

A tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és hat nõ - 60 és 78 év közötti betegek - segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után, ám ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása. Az Amerikai Szívtársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban a kutatók úgy vélték, hogy a kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt során használt étcsokoládé 85 százalékos kakaótartalmú volt, azaz igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30 százalék alatti volt a kakaótartalma, azaz kevesebb polifenolt tartalmazott. Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagban 15 százalékkal hosszabb ideig és 11 százalékkal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során. Sem a távolság, sem az idõ nem javult, ha tejcsokoládét ettek.

Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminõségére fontos hatást gyakorolt - idézte Lorenzo Loffredót, a római egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzõjét a brit lap. A nitrogén-monoxid szintje, mely összefüggésben van a jobb véráramlással, magasabb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. (A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik a sejtmozgásban, sejtlélegzésben.)

Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a magasabb nitrogén-monoxid-szint lehet a felelõs a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb méretû hosszabb távú tanulmányban kell megerõsíteni eredményeiket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!