2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Több pénz a kórházaknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-27 12:01:37
14 milliárd forintos támogatást kapnak a kórházak a lejárt szállítói adósságok csökkentésére és a mûködési feltételeik javítására - jelentette be az egészségügyért felelõs államtitkár. A többlettámogatást az egészségbiztosítási alap tartalékából kapják az egészségügyi szolgáltatók. Ezen felül a következõ hónapokban még 3 és fél milliárd forint jut a várólisták csökkentésére és az alapellátás fejlesztésére is.

Jelenleg a kórházaknak országszerte 63 milliárd forint adóssága van, ebbõl csaknem 19 milliárd forint az ami három hónapon túli tartozás.

Az évente több mint 23 ezer fekvõ- és csaknem 450 ezer járóbeteget ellátó salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháznak például több százmilliós adóssága van, ennek csaknem fele a gyógyszerek, laboreszközök és kötszerek ellenértéke.

Bercsényi Lajos, az intézmény fõigazgató-fõorvosa a Híradónak azt mondta: ilyen körülmények között is kötelességük úgy irányítani, hogy fel se merüljön az, hogy esetleg nem szállítanak nekik közvetlen életmentõ eszközöket, ami folyamatos tárgyalásokat, esetleg átütemezést jelent.

Az egészségügyért felelõs államtitkár csütörtökön bejelentette: az egészségbiztosítási alap tartalékából 14 milliárd forint plusz pénzt kapnak a kórházak. Az intézmények 75 százalékban a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére, 25 százalékban pedig mûködésre, a mûködési feltételek javítására használhatják a pénzt -  tette hozzá Zombor Gábor.

A Magyar Kórházszövetség üdvözölte a döntést, és örülnek, hogy ezúttal év közben sikerült ilyen támogatáshoz jutniuk a kórházaknak.

Velkey György, a szövetség elnöke a a Híradónak azt mondta: nagyon lényeges volt, hogy pénzhez jussanak a kórházak mert a felhalmozott adósságállomány olyan mértékû volt, hogy a napi ellátást, a napi gyógyszerek, egyszer használatos és az egyéb létfontosságú anyagok beszerzését nagyon megnehezítette.

Az adósságcsökkentõ támogatásokon túl, csaknem 3,5 milliárd forint jut majd a következõ hónapokban a várólisták csökkentésére és az alapellátás fejlesztésére is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!