2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Miért beteg a magyar forint?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-09 14:01:39
Az elmúlt hét valóságos rémálom volt a nemzeti valuta árfolyama szempontjából.

Miért beteg a magyar forint? Erre a kérdésre keresik a választ hazai és nemzetközi elemzõk, fõként annak a mélyrepülésnek a tükrében, ami az elmúlt héten jellemezte a forint árfolyamát. Hétfõn még 308 forintba került egy euró, kedd estére már majdnem 311 forintra gyengült az árfolyam, pénteken nap közben pedig a 315 forintot is átlépte a kurzus. De miért?!
Nem tett jót neki

„Nyilvánvalóan nem tett jót a forintnak annak a hírnek a kiszivárgása, hogy a magyar kormány csak nagy nehézségek árán tudja tartani a deficitet. A piac olvasatában ez azt jelenti, hogy további megszorító intézkedésekre lesz szükség a hiány három százalék alatt tartásához. A dolgok ilyetén alakulása ugyanakkor azt sugallja, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme elmarad a kormány által várttól. Konkrétan a bevételek elmaradása az, ami a deficit növekedéséhez vezet” – válaszolta a Napló megkeresésére Róna Péter. A nemzetközi hírû közgazdász professzor úgy véli, hogy ha a magyar nemzetgazdaságnak a jelen világgazdasági körülmények között ilyen komoly gondjai vannak (a világgazdaság egésze idén 3,9 százalékkal nõ, míg a hazai várakozás csupán 2,8 százalék), az azt jelenti, hogy megint le fogunk szakadni.

– A növekedés terén a lengyelekhez, a szlovákokhoz, sõt a románokhoz képest is egyre nõ a leszakadásunk, ami azt a képet vetíti elõre, hogy a magyar gazdaságnak nincs növekedési tartaléka, és ami még rosszabb, nincs növekedési képessége. A valódi kérdés az, hogy miért rosszabbak a magyar számok, mint más gazdaságok paraméterei. Miért ilyen gyenge a nemzetgazdaságunk teljesítõképessége, és miért hiányzik a gazdaságpolitikából a vízió?

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!