2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A kis falu nagy napja – Falunap ÚjlétánForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-11 13:49:40
Hagyománya van a közel ezerkétszáz lelket számláló kis faluban, hogy augusztus második hétvégéjén megünneplik a falu születésnapját, s egyúttal az új kenyérrõl és az államalapító Szent István királyról is megemlékeznek. Így volt ez augusztus 9-én is, amikor a település 149 éves lett.

Az utcákon is látszott, hogy a gondos gazdák ünnephez méltóan kicsinosították portáikat, így várták a „máshonnan” érkezõket. S jöttek is szép számmal! Elszármazottak, akiknek szülõhelye, vagy munkahelye volt egykor Újléta, s a kötõdést nem szakította el az idõ. Jött a kis falu „nagyasszonya” Kiss Zoltánné, aki az egész falu Sárika nénije, az egykori orvos, Bódor fõorvos úr, Kiss István baptista lelkész Debrecenbõl, Halász Margit írónõ és Kiss Rózsa Budapestrõl utaztak haza –mint mondják – „feltöltõdni”, s hozták népes családjukat is. Sorolhatnánk hosszan a neveket, szinte minden családba érkezett vendég, hogy együtt ünnepeljenek.

Kora reggeltõl éjszakába nyúlóan zajlottak a kulturális és sportprogramok, amelyek között szerepelt zenés ébresztõ, kispályás labdarúgó bajnokság,ökölvívó verseny, ökumenikus istentisztelet, helyi iskolások modern tánc bemutatói, gyermekmûsor, nótamûsor, Fõnix néptánc Együttes mûsora, sztárvendégként a Magic of Musik együttes lépett fel, majd a késõ esti tûzijáték után szabadtéri bál szórakoztatta a jelenlévõket.

A színes mûsorok sorát a délutáni nagygyûlés és a felújított orvosi rendelõ avatása szakította meg. Hagyománya van annak is, hogy e napra idõzítik a falu vezetõi az új vagy éppen felújított létesítmények avatását, éppen azért, hogy az örömben minél többen osztozzanak. Az eseményre – mint eddig minden falunapra – megérkezett – Tasó László a térség országgyûlési képviselõje, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára, aki Szabó Sándor polgármester köszöntõje után szólt a jelenlévõkhöz.

Szintén hagyománya van a kitüntetõ címek adományozásának is, amelyeket a képviselõ-testület döntése alapján, Tasó László államtitkár, Dr. Molnár Tiborné Dr. Csõsz Csilla háziorvos, és a Lila Akác népdalkör tagjai vehettek át.

Szabó Sándor polgármesternek Díszpolgári címet adományozott a képviselõ testület s ezzel Dr.Gáspár Lajos egykori háziorvos és Kiss Zoltánné után õ lett a harmadik díszpolgára annak a településnek, amelybõl az elmúlt 24 év polgármesteri munkájával igazi ékszerdobozt varázsolt a faluvezetõ.

A kitüntetések átadása után a közel 43 milliós pályázati támogatásból és 5 millió forint saját forrásból megújuló orvosi rendelõ avatására került sor, amelyben helyet kapott a védõnõi szolgálat is. A modern kor igényeinek megfelelõ épületben napkollektorok és hõszivattyú biztosítják a fûtést-hûtést, ezzel a faluház, az étterem és az óvoda után ez a negyedik középület, ahol a megújuló energiát hasznosítják. Helyi emberek is kivették a részüket a munkákból, hisz a Startprogram keretén belül közel kétszáz újlétai ember kapott munkalehetõséget. A intézmény bejárása után folytatódott a falunap, amely a „kis falu nagy napja” minden augusztus második szombatján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!