2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Készpénz ajándékba - nem átlagos megoldásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 12:18:26
Még mindig a pénz a legdivatosabb esküvõi ajándék, de nem mindegy, hogyan és mikor nyújtjuk át a borítékot az ifjú párnak.

Ma már szinte csak készpénzt kérnek a párok, vagy azért, mert már mindenük megvan a háztartásban, vagy pedig azért, mert ki kell fizetniük az esküvõt, ami nem kis költség, s jól jön hozzá a támogatás, mondta Kozarics Viktor esküvõszervezõ a Kossuth Rádió, Napközben címû mûsorában.

Egy átlagesküvõ extrák nélkül száz fõre két-három millió forint között mozog. Így ha ajándéknak a meghívottak fejenként csak húszezer forintot adnak, valójában csupán a költségeiket fedezték. Hogy mikor kerül sor az összeg átadására, az a pártól függ, azt azonban jó tudni, hogy miként illik átadni a nászajándékot. Kozarics Viktor szerint többször lemarad a borítékról az átadó neve, ami aztán bonyodalmakhoz vezethet. Vannak vicces megoldások is, volt, hogy egy talicska homokba rejtették a fémpénzeket, vagy csõtésztába papírpénzt hajtogattak, egy vödörbe vizet és százforintosokat tettek, majd lefagyasztották, s a jégtömböt adták át a párnak, de olyan is elõfordult, hogy egy csupor mézbe tették a százforintosokat, mesélte az esküvõszervezõ.

Azokat a híreket azonban már kevésbé viccesen fogadták a párok, amelyek szerint bizonyos összeghatár után – legyen az készpénz vagy tárgyi ajándék - ajándékozási illetéket kellene fizetniük. A NAV adószakmai sajtóirodája a Kossuth Rádiót azonban arról tájékoztatta, hogy az esküvõnek nincs személyi jövedelemadó vonzata.

Herendi Gábor ceremóniamester a mûsorban megerõsítette: a párok akár ajándékként, akár a menyasszonytánc során, de pénzt szeretnek kapni. Ha a családtagok, barátok ajándékként adják át a pénzt, akkor a vacsora vége felé szoktak erre alkalmat teremteni. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mekkora összeget illik ajándékozni. A ceremóniamester azt szokta javasolni a meghívottaknak, hogy számolják ki, körülbelül mennyibe kerülhetett az õ részvételük az esküvõn, s ebbõl kiindulva gondolják végig, hogy mennyivel járulnak hozzá a jeles eseményhez. Herendi Gábor szintén adott néhány ötletet arra, hogyan lehet stílusosan átadni a pénzt: nemrégiben például egy „rózsacsokrot” kapott egy pár csupa bankjegyekbõl, de találkozott már olyannal is, hogy az éppen házukat építõ párnak lyukacsos téglába hajtogatva adta át egy vendég az ajándékot.

Herendi Gábor az esküvõi trendekrõl is beszélt a mûsorban. Elmondta: egyre nagyobb divat, hogy a párok a szabadban tartják meg a szertartást, s erre egyre több alkalmas helyszín van, és szintén kreatív ötlet az éjszakai szertartás. Mielõtt azonban a komoly szervezésbe kezdenének, annak utána kell járniuk, hogy az anyakönyvvezetõ hajlandó-e kimenni a kiválasztott helyszínre. Ha nem, akkor a pár néhány nappal az esküvõ elõtt két tanúval elmehet az anyakönyvi hivatalba, ahol hivatalosan összeadják õket, a szertartásra pedig már csak egy szertartásvezetõt hívnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!