2022. augusztus 17. Szerda, Jácint.
 
Javul a versenyképesség, ha sikeres az ifjúsági munkanélküliség elleni harcForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 11:43:00
Ha az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelemben sikeresek lesznek a kormányzati intézkedések, 2020-ra eljuthatunk oda, hogy a régió egyik legversenyképesebb gazdaságává váljunk - jelentette ki a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelõs helyettes államtitkára.

Csepreghy Nándor azt mondta, a politikusok ott követik el a legnagyobb hibát, hogy alapvetõen a múlt tapasztalataira támaszkodva szeretnék megoldani ezt a kérdést, és nem veszik figyelembe azokat a tényezõket, amelyek az egész világgazdaság mûködését áthatják.

Ezzel kapcsolatban két technológiai vívmányt emelt ki: a robotizációt és a háromdimenziós nyomtatást. Ma Magyarországon jelentõs autóipari beszállítók vannak, amelyekhez a itthoni kis- és középvállalkozó szektor fejlõdését hozzá kell kapcsolni. Olyan iparágakról van szó, amelyeknek stabil marad a pozíciójuk - hangoztatta Csepreghy Nándor.

A következõ hét évben az Európai Uniótól (EU) mintegy 34,5 milliárd euró érkezik majd Magyarországra, és ennek hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják. A kormány a fiatalok munkanélküliségére a következõ hét évben az ifjúsági garanciaprogram keretében 220 milliárd forintot különített el - közölte Csepreghy Nándor, majd elmondta, hogy a tervek szerint a jövõ év elsõ negyedévében jelenik meg az összes pályázat.

Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára hangoztatta: a célok azonosak az unióban és Magyarországon, leginkább a képzésre és a munkahelyteremtésre kell koncentrálni. Kijelentette: ennek megfelelõen számos olyan kormányzati intézkedés született az elmúlt négy évben, amely segíti a fiatalokat. Példaként említette a munkahelyvédelmi akcióprogramot, amelynek köszönhetõen 890 ezer ember jutott munkához, ezen belül 150 ezer fiatal

Az Elsõ munkahely garancia program 16 ezer fiatalt érintett - mondta Novák Katalin, és megemlítette egyebek mellett a diplomamentõ, a rezidenstámogatási, valamint az Új nemzedék plusz programot. A sajtótájékoztató azért tartották, mert Budapestre érkezik a Mozgásban az Ifjúság tájékoztató kampánya: az Európai Bizottság szeptember 24-én és 25-én a HVG állásbörzéjén várja standján az érdeklõdõket.

Szûcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletének vezetõje elmondta, a Mozgásban az Ifjúság kezdeményezés az EU hosszú távú növekedési és munkahely-teremtési programjának, az Európa 2020 stratégiának az egyik kiemelt része. Az az újdonsága, hogy ez az elsõ olyan egységes uniós kezdeményezés, amely mind az oktatásra, mind a foglalkoztatásra kiterjed.

A kezdeményezés fõ célja, hogy javuljon a fiatalok oktatása és foglalkoztathatósága, valamit csökkenjen a munkanélküliség nagyon magas szintje. Ez összhangban áll azzal az átfogó uniós céllal, hogy a munkaképes korú lakosság 75 százaléka álljon munkaviszonyban - mondta Szûcs Tamás.

Közölte, az Európa 2020 stratégia ehhez kapcsolódó célja a korai iskolaelhagyók számának csökkentése is, valamint az, hogy a 30 és 34 év közöttiek legalább 40 százalékának legyen felsõfokú végzettsége. Az oktatást és a képzést hozzá kell igazítani a fiatalok és a társadalom szükségleteihez, cél, hogy minél több fiatal éljen az uniós ösztöndíjak által kínált lehetõségekkel, valamint az uniós tagállamok tegyenek hatékony intézkedéseket az oktatás és az elhelyezkedés közötti átmenet elõsegítésére - ismertette.

Az Erasmus programról szólva Szûcs Tamás elmondta, az az EU egyik legsikeresebb programja, költségvetése 40 százalékkal növekedett, 2014 és 2020 között mintegy 15 milliárd euró jut rá. Magyarország ebben az évben 31 millió euró támogatást kap - mondta, hozzátéve, hogy ez 15 százalékos emelkedés 2013-hoz képest.

Közölte, a következõ években Magyarországról mintegy 100 ezer kedvezményezett vehet részt ebben a programban. Az elõzõ tanévben Európa-szerte 270 ezer diák vett részt a programban, közülük minden ötödik kapott munkát az Erasmushoz kapcsolódó cégeknél. A program keretében Magyarországról körülbelül 4400 fiatal utazott más uniós tagországba.

Az ifjúsági garanciaprogramról szólva közölte, az a célja, hogy minden 25 év alatti fiatal a tanulmányai befejezése vagy munkanélkülivé válása után négy hónapon belül megfelelõ konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon. Szûcs Tamás elmondta: nagyon nagy a gond, az unióban több mint 7,5 millió olyan 15-24 év közötti fiatal van, aki nem tanul és munkája sincs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!