2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Megújítanák a háziorvosi rendszertForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-03 12:45:34
Jövõre akár 600 praxisra is kiterjeszthetik azt a háziorvosi modellt, amelyet jelenleg 27 körzetben tesztelnek - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorának, nagy problémának nevezve, hogy a háziorvosi kar jelenleg elöregszik, egyre kevesebben választják ezt a hivatást, ezért – szavai szerint – vonzóbbá kell tenni.

Elsõdleges prioritás, hogy olyan ösztönzõi, rezidensképzési rendszert indulhat a következõ évtõl, amely jelentõsen növelni tudja az utánpótlást – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: ahogyan eddig, ezután is segíteni fogják a fiatal orvosok praxishoz jutását, emellett pedig komoly, akár tízmillió forintos támogatást is kaphatnak azok a háziorvosok, akik régóta betöltetlen körzeteket hajlandóak ellátni.

Az említetteken túl terv, hogy a jövõben olyan komplex programot szeretnének elindítani, amely vonzóvá tenné a háziorvosi pályát – folytatta Zombor Gábor. Ennek keretében megfelelõ anyagi és humán erõforrásbeli segítséget kapnának a háziorvosok ahhoz, hogy a leterheltségük csökkenjen és döntõen csak az orvosi munkával kelljen foglalkozniuk, illetve olyan szakemberek segítségét is igénybe tudják majd venni helyben, akik korábban csak szakellátó intézményekben vagy kórházban voltak elérhetõek.

Az elképzeléseket már 27 helyen tesztelik, a tapasztalatok kedvezõek, és egy már elnyert 4 milliárd forintos forrás segítségével ezt a modellt jövõre akár 600 praxisra is kiterjeszthetik. A 2014-20-as idõszak uniós forrásaiból az elsõ két lépcsõ tapasztalatait felhasználva a teljes háziorvosi rendszerre vonatkozóan egy nagyon komoly fejlesztési programot lehet elindítani, aminek jóvoltából csökkenhet a betegek várakozási ideje, illetve helyben juthatnak olyan szolgáltatásokhoz, amelyekért jelenleg utazniuk kell – mondta az egészségügyért felelõs államtitkár a 180 percben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!