2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Autóbiztosítás: ebbe az irányba mozdulnak a kgfb-díjakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-04 11:02:54
A Biztosítás.hu és a Netrisk.hu portál gyorselemzése szerint a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) díjak emelkednek - közölte a két szakmai portál a vasárnap hajnalban közzétett, jövõ évi tarifák gyorselemzése alapján.

A biztosítási és banki portál, a Biztosítás.hu szerint átlagosan 10 százalék körüli lesz az emelkedés a meghirdetett tarifák alapján. A legtöbb autós emelkedõ díjakkal találkozik majd az idei kampányban, ami a portál szerint nem meglepõ a tavaly óta töretlen díjemelkedési trendeket figyelembe véve. A portál által idézett adatok szerint az átlagos éves biztosítási díj 2010-ben még mintegy 50 ezer forint volt, ami tavalyra 20 ezer alá esett, és ezen a szinten maradt 2014-ben is.

A Netrisk.hu szerint bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplõ átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: az online biztosításközvetítõ a kampányban a nála kötött új szerzõdések átlagdíját 12.500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11.300 forintos mértékkel. Bizotsítás.hu szerint az idei emelkedés az egyes autósoknak mintegy 1500-2000 forint éves többletköltséget jelenthet átlagosan, de akad olyan biztosító és szegmens is, ahol az emelés ennél jóval nagyobb mértékû, 20-100 százalék közötti lesz. A mostani tarifákkal a díjak emelkedése akár jelentõs lendületet is vehet - vélik a Biztosítás.hu szakértõi.

A portál szerint az idei kampány legfontosabb kérdése az lesz, hogy a díjemelkedésekkel szembesülõ autósok át tudnak-e, illetve át akarnak-e szerzõdni kedvezõbb díjat kínáló másik biztosítótársasághoz vagy maradnak jelenlegi biztosítójuknál és elfogadják a többletdíjakat. Ez fogja meghatározni a váltók idei számát, ami tavaly mintegy 300 ezer volt. Az autósok választása eldöntheti, hogy a jövõben a díjemelkedési tendencia hogyan folytatódik - tette hozzá a Biztosítás.hu.

A Netrisk.hu közölte: a díjnövekedést az idén is elsõsorban a kármentesen vezetõ autósok, illetve azok tudják ellensúlyozni, akik egyidejû casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével akár jelentõs mértékû együttkötési kedvezményt tudnak elérni. A portál szerint jelentõs strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest nem tapasztalható, meghatározó hatású új kedvezményt a biztosítók nem alkalmaznak. A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégek jármûvei számára az idén megjelent egy új, eurós díjfizetéshez kapcsolódó kedvezmény. A személyautók esetében ugyanakkor az együttkötési kedvezményen kívül idén is elsõsorban az éves díj egyösszegû befizetésével, bankszámláról történõ fizetéssel, illetve elektronikus kommunikáció vállalásával érhetõ el a legnagyobb mértékû kedvezmény: ezek mértéke egyenként a 10, de esetenként akár a 25 százalékot is elérheti, ugyanakkor a biztosítók általában 25-50 százalék közötti értéken kedvezményplafont érvényesítenek.

A bónuszbesorolást is érintõ kárt okozók továbbra is nem kívánt ügyfélnek számítanak: számos biztosító az ilyenkor megszokott, két szintet érintõ bónuszvesztés mellé jelentõs, akár 100 százalékot is meghaladó pótdíjat is terhel ezekre az ügyfelekre, akiknek a megajánlott új díja így a korábbinak akár két-háromszorosa is lehet. A portál közölte, noha néhány biztosító már a kampány kezdetéig megküldte meglévõ ügyfeleinek a jövõ évre ajánlott díjait, ezeknek a díjértesítõ leveleknek törvény szerint november 11-éig - legkésõbb az évforduló elõtt 50 nappal - kell megérkezniük az ügyfelekhez, akiknek ezen információk ismeretében legkésõbb december 1-je éjfélig van lehetõségük jelenlegi szerzõdésük felmondására.

Fontos tudni azt is, hogy a kampányban érintett mintegy 2 millió autós közül azok, akik díjkedvezmény fejében korábban elektronikus kapcsolattartást választottak, a díjértesítõt ne a postaládájukba, hanem a biztosító számára megadott e-mailcímre várják - közölte a Netrisk.hu. A jogszabályi elõírásoknak megfelelõen, legkésõbb november 2-ig kell közzétenniük a jövõ év január 1-jétõl érvényes kgfb-tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek az új év elsõ napjától módosítani kívánnak díjaikon. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az összes, mintegy 4 millió 167 ezer jármû 52 százaléka, 2 millió 167 ezer kgfb-szerzõdésének évfordulója továbbra is január 1-je

Drágulhat a kötelezõ

Akár 15-20 százalékkal is emelkedhet jövõre a kötelezõ biztosítás díja. A biztosítók közzé tették a 2015. január 1-tõl érvényes tarifáikat. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint az egész Európai Unióban továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a kötelezõ biztosítás.

A több mint 4 millió magyarországi autós 52 százalékának - azoknak, akik 2010 elõtt vásárolták a jármûvüket - január 1-jén van a biztosítási évfordulója. Õk a következõ két hónapban dönthetik el, hogy váltanak-e szolgáltatót. A 2015. január 1-tõl érvényes díjak már elérhetõk a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján, valamint a legtöbb társaság oldalán is.

Sebestyén László, a Netrisk.hu internetes biztosításközvetítõ oldal vezérigazgatója a Híradónak azt mondta: az elõzetes elemzések alapján egyértelmûen látszik, hogy díjemelkedést fognak tapasztalni az autósok. Van olyan társaság, aki a tavalyi szinten hagyta a díjait, de van olyan is, aki 15-20 százalékkal megemelte. A biztosítók szerint a díjemelés oka az, hogy egyre nagyobb összegeket fizetnek ki a károkra. Mivel a gépjármûvek száma emelkedik, baleset és kárkifizetés is több van.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint - az emelés ellenére - a hazai kötelezõ biztosítási díjak a legolcsóbbak az Európai Unióban. Az éves átlagdíj 19 200 forint vagyis 300 forintos árfolyamon számolva mintegy 64 euró. Olaszországban ennek hétszerese, Belgiumban az ötszöröse, Németországban pedig a háromszorosa a díj, de Romániában is 115 euró egy éves kötelezõ biztosítás, vagyis majdnem a kétszerese az itthoninak - mondta el a Híradónak Gilyén Ágnes, a szervezet kommunikációs fõosztályvezetõje. Akiknek január elsején van a biztosítási évfordulójuk, azoknak a jelenlegi szerzõdésüket december 1-ig kell felmondani, az újat pedig december 31-ig kell megkötni.

Biztosítási szakemberek szerint annak ellenére, hogy a legtöbb társaság nem csökkentette a díjait, érdemes az internetes kalkulátorokat használni. Néhány perc alatt kiderülhet ugyanis, hogy például egy biztosítóváltással vagy plusz kedvezmények igénybevételével lehet-e olcsóbb díjat elérni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!