2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Erõsíti a háziorvosi praxist a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-04 11:40:59
2015 a háziorvosi rendszer megerõsödése lesz az egészségügyben - ezt az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára mondta. Rétvári Bence azt várja, hogy a több mint 10 milliárd forintos többlettámogatás - amit a háziorvosi praxisoknak nyújtanak - segít abban, hogy a betegek ne minden problémával az egyébként is eladósodott kórházakat keressék fel.

Évente egymillió járóbeteget látnak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórházban és Egyetemi Oktató Kórházban. Csiba Gábor fõigazgató szerint könnyebbséget jelentene, ha csak a valóban kórházi kezelésre szoruló páciensekkel foglalkoznának a dolgozóik, a többieket pedig a háziorvosok gyógyítanák.

„Hogyha van lehetõsége a háziorvosnak - mert mondjuk van fül-orr gégész a szakvizsgája -  fül-orr gégészeti eseteket ellátni, akkor igenis tegye meg, mert akkor nem terheli ezzel az ellátó rendszer magasabb szintjét” – hangsúlyozta Csiba Gábor.

A kormány az ideihez képest 10 és félmilliárd forinttal több támogatást biztosít a háziorvosi praxisoknak. Az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára ezért a jövõ évi költségvetés egészségügyet érintõ döntései közül ezt nevezte a legfontosabbnak.

Rétvári Bence azt várja, hogy az intézkedés hatására többen már a háziorvosoknál megkapják majd a szükséges kezelést.

„Mi bízunk benne, hogy sokmindenki, aki most még a kórházakban jelenik meg a különbözõ járóbeteg-ellátásokban, õk a megemelt háziorvosi támogatások révén a saját problémáik, betegségeik egy részét már a háziorvosoknál is tudják gyógyítani” – fogalmazott Rétvári Bence.

A Híradó által megkérdezett háziorvos, Angyal István szerint a plusz forrással nem csak a meglévõ praxisok fejlõdhetnének, de újak is nyílhatnának ott, ahol még nincsenek.

„Véleményem szerint csak pozitív eredményeket szülhet ez az intézkedés, amennyiben egy háziorvost bizonyos vissza nem térítendõ pénzösszegekkel arra ösztönöznek, hogy letelepedjen, és komoly praxist hozzon létre” – mondta a szakember.

Sinkó Eszter, az Egészségügyi Menedzserképzõ Központ igazgatóhelyettese a Híradónak azt mondta: a háziorvosi praxisok támogatása nem csak a kórházak válláról vesz le terhet, de a költségvetés is jól jár vele. Sokkal kevesebbe kerül ugyanis, ha a háziorvos kezeli a beteget.

„Ha azon a szinten meg tudják gyógyítani a beteget, az a legolcsóbb, tehát ez egy teljesen praktikus szempont, ráadásul a betegeknek is kényelmes, hiszen a háziorvosi rendszer annyira kiépült, hogy a betegnek relatíve közel van” – hangsúlyozta a szakember.

A praxisok támogatásán felül a kormány a kórházaknak is segítséget nyújt azzal, hogy átvállalja az év végére várhatóan 75 milliárd forintosra duzzadó adósságállományuk egy részét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!