2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Meg kell állítani a népesség csökkenését!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-09 12:05:35
A kormányzat a következõ években mindent meg kíván tenni azért, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, és így megálljon a népesség három évtizede tartó csökkenése - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára a PromoBox Kft. fõnõvér és szülésznõ konferenciáján.

Novák Katalin azt mondta, azon dolgoznak, hogy a gyermekvállalás olyan érték legyen, amit az egész társadalom megbecsül, és ezért támogatnak minden olyan civil vagy vállalati kezdeményezést, amellyel hasonló célokért tevékenykednek. Közölte, céljuk az, hogy a gyermekvállalás ne bonyolult procedúra, rossz élmény, egészségi kockázat, vagy nehezen vállalható anyagi megterhelés legyen a családok számára, hanem a társadalom által elismert érték. Utalt az évtizedek óta kedvezõtlen demográfiai helyzetre, arra, hogy 1981 óta folyamatosan csökken Magyarország népessége.

Arról beszélt, hogy az eddigi és a várható kormányzati intézkedésekkel a népességfogyást akarják megállítani. Ehhez szavai szerint az kell, hogy a ,,kívánt és vágyott gyermekek megszülessenek.

Az államtitkár felidézte a kormány eddigi, a családpolitikát érintõ lépéseit, melyek célja, hogy összeegyeztethetõvé tegyék a munkát a családi élettel, biztosítsák a kisgyermekek napközbeni elhelyezését, a részmunkaidõs foglalkoztatást. Jelezte, ezért vezették be és bõvítették ki a családi adókedvezmények rendszerét, továbbá ezért bõvítik a családok lakhatását segítõ programokat.

Novák Katalin kitért az idén júliusban életbe lépett új várandósgondozási rendeletre, amely lényege, hogy lehetõvé teszi - alacsony rizikójú várandósság esetén - hogy szülésznõk is végezhessenek várandósgondozást. Hozzátette: a rendelet a várandós anyák számára a választás szabadságát adja azzal, hogy szabadon dönthetnek szülésük formájáról. Novák Katalin fontosnak mondta, hogy a családoknak kínált lehetõségeket minél többen megismerjék, ezért is támogatják a PromoBox Kft. kezdeményezéseit., programjait.

A kismamák számára ajándékcsomagokat összeállító cég tavaly egy mobilalkalmazást készített, mellyel a várandós kismamák nyomon követhetik a magzati élet fejlõdését. Az alkalmazást elindító PromoBox Kft. ügyvezetõje, Fejérdy Zsófia korábban az MTI-nek arról beszélt, az alkalmazás már a fogantatás után megfogja az édesanya kezét, és hasznos információival, interaktív felületeivel a várandósságtól a születésig, majd késõbb egészen a kisgyermek egyéves koráig kíséri, segíti, támogatja a családot. Legfõbb elõnye, hogy mindig kéznél van, és tematizált olvasnivalóit elismert szakértõk, orvosok és szülésznõk, dietetikusok írták - fûzte hozzá.

A programot az Emberi Erõforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatta. Fejérdy Zsófia a rendezvényen bejelentette, a magyar alkalmazást négy kontinens 40-nél több országban töltötték már le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!