2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
OGY – Nem évülnek el a gyermekekkel szembeni szexuális bûncselekményekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-13 09:43:13
Elfogadta az Országgyûlés kedden a büntetõ törvénykönyv (Btk.) módosítását, hogy ezentúl ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bûncselekmények.

A fideszes Selmeczi Gabriella és Bánki Erik kezdeményezte Btk.-szigorítást egyhangúlag, 164 igen szavazattal hagyta jóvá a Ház.

Így a Btk. ezentúl rögzíti, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni, ötévnyi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendõ bûncselekmények büntethetõsége nem évül el, ha a sértett a bûncselekmény elkövetésekor 18 évnél fiatalabb.

Selmeczi Gabriella korábban azt mondta, a Sipos-ügy – a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye – irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bûncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethetõ az elkövetõ.

A cél az, hogy azoknak, akik gyermekek ellen akarnak szexuális bûncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény, így “senki nem bújhat ki a felelõsség alól” – fogalmazott a Fidesz képviselõje, az Országgyûlés népjóléti bizottságának elnöke.

A törvénymódosítás a kihirdetését követõ 30. napon lép hatályba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!