2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Az ilyen felelõtlenség madarak pusztulásával járForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 08:14:49
Mit adhatunk és mit nem az áttelelõ madaraknak, milyen odút érdemes kihelyezni nekik, és miért életveszélyes az állatoknak, ha a megszokott helyen egyszer csak nem találnak élelmet? – errõl is szó volt a Napközben hétfõi adásában.

Közelegnek az erõs hidegek, ilyenkor az emberek is segíthetnek a vadon élõ áttelelõ madaraknak táplálékhoz jutni. Nem mindegy azonban, hogy mit adunk nekik enni és mennyit.

Puskás Gábor állatorvos a Napközben hétfõi adásában elmondta, a madaraknak tilos sós magvakat, például ízesített mogyorót vagy chipset adni. Ezeket az állatok ugyan jóízûen elfogyasztják, de a magas sótartalom miatt kiszárad tõlük a szervezetük, így elpusztulnak.

Szalonnát ki lehet tenni a madaraknak, de ekkor is oda kell figyelni, hogy ne a csemegének szánt táplálék sózott változatával próbáljunk segíteni rajtuk. Tehát csemegeszalonnát, fagyút vagy hájat lehet csak adni nekik.

Vizet ugyancsak adhatunk a madaraknak, célszerû energiaforrásként beletenni egy kis szõlõcukrot, másrészt a folyadék ettõl lassabban fagy meg. Nagyon fontos, hogy felvágott almát is tegyünk ki, mert ez gyümölcs nedvesség- és beltartalma miatt is nagyon jótékony hatású eledel számukra – a madarak biztosan megtalálják, és pillanatokon belül meg fogják enni.

Lendvai Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa szerint az erõsebb csõrû madarak, mint a cinegék, a napraforgót is szeretik. A lágyabb csõrû, rovareleséghez szokott állatok, mint a rigók, vörösbegyek, amelyek télen váltanak, és bogyókat esznek, elfogyasztják a kitett vajat, sajtot, fõtt zöldséget és tésztát is.

A táplálékokat olyan érdemes elhelyezni, amit a madarak nem félnek megközelíteni, az eleséget például faágakra, bokrokra lehet feltûzni vagy függeszteni.

Lendvai Csaba hangsúlyozta, ha valaki elkezd ennivalót kitenni az állatoknak, akkor azt rendszeresen tegye, ne hagyja abba. A madarak ugyanis miután megszokták, adott helyen fogják keresni a táplálékukat, amit ha nem találnak, elpusztulhatnak. Nagy hidegben ugyanis nem könnyû nekik hirtelen váltani, és más táplálékforrást találniuk.

A szakember arról is beszélt, hogy odút is el lehet helyezni a madaraknak. A legtöbb faj az úgynevezett B típusú odút használja, amit nagyjából januárban, február elején érdemes kihelyezni, mert a madarak – elsõsorban a cinegék – már elkezdik a revír- vagyis területfoglalást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!