2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

A legújabb kutatási eredmények szerint a légszennyezés nem lassítja, hanem épp ellenkezõleg, gyorsítja a galambokat a levegõben. Az elvégzett megfigyelések rámutatnak arra, hogy áthatolhatatlan ködben és sûrû szmogban a postagalambok jóval nagyobb sebességgel repülnek.

Teszteld gyorsan, hogy felismered-e a Magyarországon õshonos madarakat és fákat. 9 állatot és fát kell összepárosítani a képekkel. Menni fog?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja tiszteletére egész májusban izgalmas programokat kínál, többek között esti fülemüle-cserkelést, kishajós partifecsketelep-megfigyelést a Felsõ-Tiszán és sasmegfigyelést.

Mit adhatunk és mit nem az áttelelõ madaraknak, milyen odút érdemes kihelyezni nekik, és miért életveszélyes az állatoknak, ha a megszokott helyen egyszer csak nem találnak élelmet? – errõl is szó volt a Napközben hétfõi adásában.

Folyamatosan és kitartóan kell a madarakat etetni télen, ugyanis ha abbamarad, lehet, hogy belepusztul az állat, hiszen hozzászokott az etetõhöz. Milyen a helyes módszer, és melyek az általános viták? Szakértõk válaszoltak a Kossuth Rádióban.

Az etetõket nemcsak a madarak, de a macskák és a mókusok is látogatják. Hogyan tarthatjuk távol õket?

A legártatlanabb cselekedetnek tûnhet, ha ablak-párkányunkra telente madaraknak szórunk elesé- get, mégis alapvetõ változásokat hozhat a fajok életében. Ne gondoljunk évmilliókra, a változás igen gyorsan, a szemünk láttára bekövetkezhet.

Bükk, Hortobágy -

A címbeli kérdés nem "gyermekszáj": a madarakkal foglalkozó hazai szakemberek szándékát tükrözõ felvetés. A Hortobágyi Nemzeti Parkba befogadott villásfarkúak transzportjához csatlakoznának a miskolci vadasparkiak.
« 1. oldal »