2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Mentõövre vár a házi gyermekorvosi ellátórendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 08:21:34
Hiányszakma a gyermekgyógyászat, a praktizáló szakemberek átlagéletkora 60 év körül jár, mégis, alig hirdetnek meg rezidens helyet. Errõl is szó volt a Napközben hétfõi adásában.

Kevés a gyermekorvos Magyarországon, a statisztikák szerint a praktizáló gyermekgyógyászok átlagéletkora 57-60 év, és az is általános, hogy a fiatalabb doktorokat alig lehet a kisebb, illetve hátrányos helyzetû településekre csábítani. Így a gyermekek csupán 30 százaléka jut, szükség esetén, gyermekgyógyászatban is jártas orvoshoz, a kistelepüléseken többnyire felnõttorvosok pótolják a hiányt, vagy egy-egy gyerekorvos helyettesítõként több körzetet is megpróbál ellátni.

A Napközben hétfõi adásában Molnár Mariann gyöngyösi gyermekgyógyász azt mondta, egy praxis feladatait tartós helyettesítéssel csak bizonyos ideig lehet végezni, majd ha nem sikerül állandó gyermekgyógyászt találni, az ellátott terület vegyes körzetté alakul. Ez azt jelenti, hogy nem lesz külön gyermekorvosi ellátás, hanem a felnõttorvosok foglalkoznak az összes beteggel. A gyermekgyógyászok szakorvosok, akik éveken keresztül specializálódtak, míg a felnõttorvosok néhány hónapos tanfolyam, illetve továbbképzés után látják el a gyerekeket.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint, ha fél évig betöltetlen egy állás, az önkormányzatnak nincs nagyon más lehetõsége, mint az adott körzetet vegyessé nyilvánítani, így az megszûnik önálló házi gyermekorvosi praxisként. A jelenlegi helyzetnek ez az egyik legnagyobb veszélye, félõ, hogy egyes területeken megszûnik a rendszerszerû házi gyermekorvosi ellátás – hangoztatta.

Annak okáról, hogy miért van kevés orvos, Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház fõigazgatója a Napközben hétfõi adásában azt mondta, Magyarországon évente 1000-1200 fõt képeznek, és körülbelül 900-1000 az, aki külföldre megy dolgozni, utóbbit megtoldja a nyugdíjba vonulók száma is. Gyermekorvosok körülbelül 40-50-en mennek ki Nyugatra praktizálni évente, a szakképzést pedig 30-40 fiatal végzi el – szemben a húsz évvel ezelõtti nagyjából 140-150-nel. Miközben tehát nagymértékben csökkent a végzõ gyermekorvosok száma, és a migráció is erõs, ezekre a szakemberekre nemcsak a kórházakban és a járóbeteg-rendelõkben van szükség, hanem az alapellátásban is.

Velkey György azt is hangoztatta, hogy miközben minden szakágban viszonylag kevés lesz a gyógyító, a gyermekorvosokat a házi gyermekorvosi ellátásra nem képezi a rendszer, hanem azok válnak ilyen szakemberré, akik a kórházakból spontán kimennek. Ez az egyik alapvetõ rendszerhiba – tette hozzá.

A fõvárosi Bethesda Gyermekkórház fõigazgatója arra is kitért, hogy intézménye évente csupán egy-egy állást tud meghirdetni. Az, hogy a kórház hány új kollégát tud képezni, rezidensbõl, illetve végzett orvostanhallgatóból gyermekgyógyászt, elsõsorban az intézmény anyagi helyzetén múlik. A gyerekellátás kórházi finanszírozása roppant alacsony, ami azt jelenti, hogy jóformán csak a kiesõ kollégák helyét tudják betölteni. Egy Bethesda-méretû kórházban az évente gyerek orvosi szakképzésre felvett egy-két ember messze nem elég a szükséges létszám eléréséhez, miközben egy-egy helyre negyvenen-ötvenen is jelentkeznek. Ahhoz, hogy nõjön a fiatal gyermekgyógyászok száma, lehetõvé kellene tenni ezeknek a jelentkezõket felvételét a képzésre, hogy aztán legyen, aki elmegy a megüresedõ körzetekbe, kisebb, vidéki kórházakba, kistelepülésekre – fejtette ki a budapesti kórház fõigazgatója.

Póta György szerint, mivel a kórházi büdzsétõl jelenleg nem lehet elvárni, hogy a kórházon kívüli alapellátási munkára képezzen gyermekorvosokat, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete elengedhetetlennek tartja az állami beavatkozást. Központi rezidensi kvótát kellene meghatározni, hogy azok a gyerekgyógyásznak készülõ fiatalok, akik vállalják, az alapellátásban fognak dolgozni, közvetlenül az államtól kapják meg a szükséges támogatást.

Beneda Attila egészségpolitikáért felelõs helyettes államtitkár a Kossuth Rádiónak azt mondta, a házi gyermekorvosi rendszer problémái ismertek a kormányzat elõtt, a helyzeten rezidensi programokkal, ösztöndíjakkal próbálnak változtatni. Az biztos, hogy több rezidensi helyre lesz szükség. A kormány október 18-án foglalkozott átfogóan az egészségüggyel, és ott döntés született döntés arról, hogy áttekintik a rezidensi képzéssel kapcsolatos jogszabályokat. Az már most látszik, hogy a jövõ évi költségvetésben is benne van a rezidensi ösztöndíjak folytatásához szükséges többletforrás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!