2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Télen is biztonságosan az utakonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-29 09:02:25
A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság hasznos tanácsai a téli közlekedéshez.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek idõszakában jelentõs személy- és gépjármûforgalom növekedésre kell számítani a fõközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a bevásárló és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. Az év végi ünnepek alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, illetve többen utaznak el szórakozni, pihenni.

Az utóbbi napok változékony idõjárása többször jelentõsen nehezítette a közlekedést. A saját és mások biztonsága érdekében meg kell tanulnunk idõben felismerni az útburkolat minõségének változásait.

Ne feledjük, hogy az útburkolat állapotát egész utunk során figyelemmel kell kísérni, mivel az – lakott területen sûrûbben, lakott területen kívül ritkábban – állandóan változhat. Az eljegesedés szempontjából különösen veszélyes helyek a hidak, a felüljárók, az erdei fairtások melletti, valamint a gyér forgalmú útszakaszok.

A csúszós, jeges burkolaton történõ autózás is lehet biztonságos. Ennek záloga a helyes vezetéstechnika, amely kellõ önfegyelemmel és gyakorlással elsajátítható. Legfontosabb a sebesség helyes megválasztása. A manõverek – gyorsítás, lassítás, kanyarodás – óvatos végrehajtásával elkerülhetõ, hogy gépkocsink megcsússzon az úttesten.

Az autónkat csak igen alacsony sebességgel tudjuk a kívánt nyomvonalon tartani és a hirtelen gázelvételre fellépõ motorfék hatására is megcsúszhat a kocsi. A megszokott, erõs kormányelfordításokra a gépkocsi alig reagál, könnyen kisodródik, ezért csak igen lassú kormánymozdulatokat alkalmazzunk.

Télen gondot jelenthet elinduláskor, hogy a kerekek kipörögnek. Célszerû ilyenkor a második fokozatba kapcsolt jármûvel – a kerekek forgásának legalacsonyabb szintjén – elindulni. Magunk és a többi közlekedõ biztonsága érdekében fokozottan figyeljünk gépkocsink mûszaki állapotára is. A sáros, havas, ködös idõ megköveteli a világító- és jelzõberendezések gyakoribb ellenõrzését. Az ellenõrzés mellett többször tisztítsuk meg a fényszórókat, az irányjelzõket és a féklámpákat, hogy az általunk adott jelzéseket a többi közlekedõ kellõ távolságból észlelhesse. Ne induljunk el havas, jeges szélvédõvel, elõtte azt takarítsuk le. A ködlámpa használata is – sokan nem tudják – feltételhez kötött. Tompított fényszóró helyett ködfényszórót – hátsó ködlámpát is – csak akkor szabad bekapcsolni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. A normál, száraz úton megszokottnál nagyobb követési távolságot tartsunk és így elkerülhetjük a baleseteket.

A megváltozott idõjárási viszonyok miatt – amikor a hõmérséklet +7 fok alá esik – a biztonságos közlekedéshez ajánlott a gépjármûveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi +7 fok alatt nem biztosít megfelelõ tapadást.

A gyalogosok vegyék figyelembe, hogy a fenti körülmények között a gépkocsik féktávolsága jelentõsen megnõ, ezért az úttestre való lelépés elõtt mindig gyõzõdjenek meg annak veszélytelenségérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!