Utolsó módosítás: 2014-12-25 11:43:56 |
|
Míg korábban a citromlével kevert szódabikarbóna volt a házi fogfehérítés hívei körében a sláger, az elmúlt években az eperszósszal kevert szódabikarbóna számított a legnépszerûbb módszernek. Egy új kutatás szerint azonban ez utóbbinak is több a hátránya, mint az elõnye. A házi, természetes fogfehérítés hívei körében sokáig az egyik legnépszerûbb megoldásnak számított a citromlével elkevert szódabikarbóna, amelyet puha fogfekével vittek fel a fogak felszínére, majd néhány percig a fogakon hagyták. Az eljárástól a fogak valóban fehérebbnek tûntek, azonban hamar ismertté vált az is, hogy a citromsav erõteljesen roncsolja a fogzománcot, így az eljárás nagybam növeli a fogszuvasodás kockázatát. Az eper csak kívülrõl fehérít
A természetes megoldások kedvelõi ezért néhány éve a citromot felcserélték az eperre, és szódabikarbónával kevert eperszószt visznek fel a fogakra. A hatás hasonló, azonban egy új kutatás szerint ennek az eljárásnak is nagy hátránya, hogy az eper ugyancsak magas citrom- és almasav tartalma miatt ez az eljárás is erodálja a fogzománcot.
Hogy megértsék, hogy a szódabikarbónás eperszósz hogyan fejti ki fehérítõ hatását, az amerikai Iowa Egyetem kutató 20 közelmúltban eltávolított emberi õrlõfogat kentek be a kencével öt percre, és az eljárást tíz napon keresztül, naponta háromszor megismételték - pont úgy ahogy, a legtöbb recept ajánlja.
A vizsgálat eredménye szerint a fogak a szósztól valóban fehérebbek lettek, ám csak a külsõ rétegük. A szódabikarbónás eperszósz ugyanis csak a felszíni lerakódásokat, plakkokat tünteti el, a mélyebb rétegekbe nem hatol be. Ez csak akkor történne meg, ha a kence tartalmazna hidrogén-peroxidot illetve karbamid-peroxidot is - tartós, belülrõl fakadó fehérséget ugyanis ezek nélkül nehéz elérni. A fogorvosi fogfehérítés tartósabb
Egy 2011-es EU-s direktíva értelmében Magyarországon a nagy koncentrációjú hidrogén-peroxid használata fogfehérítési célra csak fogorvosok számára engedélyezett.
A fogorvosi fehérítés lényege, hogy a fogzománcon áthatoló hidrogén-peroxid kémiai reakciókat indít el, amelyek során az elszínezõdést okozó foltok szénmolekuláinak kötései felbomlanak, és ahogy megváltozik a kémiai szerkezet, a színárnyalat is változik. A legtöbb vizsgálat eredménye szerint a hidrogén-peroxid még igen magas koncentrációban sem károsítja a fogzománc felszínét és szerkezetét, ismételt alkalmazás mellett sem. Akadnak azonban olyan kutatások, amelyek szerint a hidrogén peroxid gyengíti a fogzománcot is, ám nem jobban, mint a rendszeres citromlé-, gyümölcslé-, kólafogyasztás.
Nem mindegy azonban, hogy milyen elszínezõdésrõl van szó: ismert például, hogy a sárgás elszínezõdések esetén általában kedvezõbb eredmény érhetõ el, mint a barnás elszínezõdések esetében. A szürkés elszínezõdéseknél pedig elõfordulhat, hogy egyáltalán nem hatékony a fogfehérítés.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|