2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Változásokkal indult az új évForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-11 09:10:11
Az új év több változást is hozott. Az egyik legfontosabb, hogy módosulnak a táppénz szabályai, és a cafetériára vonatkozó elõírások is mások lesznek. Elindul a friss házasok adókedvezménye, és átalakul az autópálya rendszer is.

Január elsejétõl már más szabályok szerint számítódik a táppénz - ez az egyik legfontosabb változás az új évben. Míg eddig, ha valaki több mint egy éve dolgozott ugyanazon a munkahelyen, akkor betegség esetén az elõzõ évi teljes jövedelme alapján határozták meg a táppénz összegét. Ez az idõ csütörtöktõl megfelezõdik. Emellett 2015-ben már az adóbevallásban szereplõ jövedelem után számítják ki a táppénzt, és a csalások visszaszorítása érdekében, átmenetileg meg is vonhatják a juttatást.

Változnak a cafetériára vonatkozó szabályok is. A munkáltató ezentúl csak évi 200 ezer forintig adhat kedvezményes adóval béren kívüli juttatást. A SZÉP kártyákon azonban 450 ezer forintig jár az alacsonyabb adóteher.

Januártól indul a friss házasok adókedvezménye. Az új házaspárok így havonta 5000 forinttal fizethetnek majd kevesebb adót akár 2 évig. Ezzel 120 ezer forintot is megtakaríthatnak.

Átalakul az autópálya-matricák rendszere is. Csütörtöktõl a Budapestet elkerülõ M0-ás egyes szakaszait és az autópályák bevezetõit is csak pályamatricával lehet használni. Elsejétõl megyei matricát is vásárolhatnak az autósok, egy évre 5000 forintért.

Az újév elsõ napján indul az elektronikus közúti áruforgalom-ellenõrzõ rendszer is. A fuvarozóknak minden a szállítmányozással kapcsolatos adatot rögzíteniük kell a rendszerbe. Ezzel az áfacsalásokat akarják visszaszorítani.

A gazdaság fehérítését szolgálja a kedvezményes ÁFA kulcs kiterjesztése a sertés mellett más állatok értékesítésére is.

Januártól bõvül a termékdíj. Az egyéb vegyipari termékek, mint a szappan vagy a mosószer mellett, az irodai papírok és például a mûvirágok is díjkötelessé válnak.

2015-tõl az autóbontókra is szigorúbb szabályok vonatkoznak. Eddig csak a bontott gépjármûvekrõl kellett nyilvántartást vezetni, csütörtöktõl azonban minden alkatrészt külön kell dokumentálni.

Január elsejétõl viszont könnyebb lesz a szelektív hulladékgyûjtés: a szolgáltatóknak ugyanis már a háztól kell elszállítania a különválogatott szemetet. A gyûjtõszigeteket mostantól csak olyan helyeken lehet majd használni, ahol az elszállítás nem megoldható.

De a csekkeket is kényelmesebb lesz feladni az új évben. Januártól minden csekket QR- kóddal látnak el, amivel - okostelefonos alkalmazással - akár otthonról is, pár pillanat alatt be lehet õket fizetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!