2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Három Volán: együtt továbbForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-22 11:21:26
Az utasokat nem érinti a Borsod, Hajdú és Szabolcs Volán egybeolvadása.

Január 16-i hatállyal – A Borsod, a Hajdú és a Szabolcs Volán összeolvadásával – miskolci székhellyel megalakult a Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., amely a jövõben hivatott gondoskodni a térség távolsági és helyközi közösségi autóbusz-közlekedésérõl. Mint dr. Sárközi Györgytõl, az új társaság vezérigazgatójától megtudtuk, az átalakulás és a névváltozás az utasokat nem terheli. A három megyében végzett menetrend szerinti és egyéb személyszállítási szolgáltatások – a jegyeken, bérletszelvényeken, számlákon, hirdetményeken szereplõ névtõl eltekintve – változatlan feltételekkel, változatlan tarifákkal, menetrenddel és helyszíneken vehetõk igénybe. A megszûnõ társaságok honlapjai egyelõre tovább frissülnek, tartalmazzák az aktuális utazási információkat is.
Kormányzati szándék volt

Az erõforrások egyesítésével az Észak-magyarországi Közlekedési Központ összesen 1089 autóbuszt üzemeltet, munkavállalóinak száma 3309, köztük 1854 az autóbuszvezetõ. A Volán-társaságok átalakítása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. koordinálásával történt. A fokozatos átalakítás a közösségi közlekedés hatékonyságának növelése érdekében vált szükségessé a 2010-ben megfogalmazott kormányzati szándék szerint. Ennek megfelelõen 2012-ben döntöttek a 6 régiós központi társaság megalapításáról.

ÉM-SZBKöltségtakarékosság miatt egyelõre marad a busz-külsõség
A Borsod Volán Zrt., a Hajdú Volán Zrt. és a Szabolcs Volán Zrt. január 15-én beolvadt a miskolci székhelyû Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-be. A beolvadással a három társaság megszûnt, az új cég a Volán-társaságok általános jogutódjaként látja el tevékenységét. Mint megtudtuk, az eddig megyénkben mûködõ Borsod Volán Zrt. ugyan megszûnik, de a név és a logó egyelõre nem tûnik el a jármûvekrõl. Az átalakítással szembeni elsõdleges elvárás ugyanis – a szolgáltatások fejlesztése mellett – a költségtakarékosság, a mûködési hatékonyság fokozása, ezért nem tervezett a jármûállomány és az infrastruktúra arculatának azonnali megújítása.

A fokozatosság elve

A régiós társaság arculata fokozatosan, elõször várhatóan az újonnan forgalomba állított jármûveken tûnik majd fel. Dr. Sárközy Györgytõl, a Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy az átalakítástól elvárt hosszabb távú cél a 2017-es európai uniós elvárásnak eleget tevõ piacnyitásra való felkészülés, amely elsõdlegesen a jármûállomány korszerûsítését és a szolgáltatások fejlesztését jelenti. A társaság elkészítette az autóbusz-rekonstrukciós programját, melynek megvalósítása esetén a jármûállomány átlagéletkora régiós szinten a jelenlegi közel 14 évrõl 10,1 évre csökkenhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!