2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Elutasítja a kéményseprõk ipartestülete a tervezett törvénymódosítástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-26 09:44:55
A Magyarországi Kéményseprõk Országos Ipartestülete (MKOI) elutasítja a kéményseprõ-ipari közszolgáltatást érintõ törvénymódosítási elõterjesztést - közölte az érdekképviselet pénteken az MTI-vel.

A MKOI szerint a javaslat szakmai szempontból elfogadhatatlan, mûködésképtelen modellt vázol fel a kéményseprõ-ipari tevékenységrõl, valamint a tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló törvény módosítására vonatkozó elõterjesztés.

Az ipartestület szerint a tervezet alapján nem valósítható meg a díjmentes kéményellenõrzés a jelenlegi biztonsági szint fenntartása mellett.

Az érdekképviselet úgy látja, hogy a javaslat alapvetõ szakmai szabályokat nem vesz figyelembe, a tervezet megvalósítása veszélyesebbé tenné a tüzelõberendezések használatát, a kéményseprõ-ipari tevékenység nem ütemezhetõ, szezonálissá válik, így a jelenlegi szakmai kapacitás mellett nem ellátható, valamint összességében a törvénymódosítás a 260 éves magyar kéményseprõ-ipar végét jelentené.

A Magyarországi Kéményseprõk Országos Ipartestülete továbbra is kész egyeztetni a lakossági kéményellenõrzés díjmentessé tételérõl, a szolgáltatás folyamatosságának biztosításáról az élet- és vagyonvédelem érdekében - zárja sajtónyilatkozatát a Magyarországi Kéményseprõk Országos Ipartestülete.

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertõl a kéményseprési közszolgáltatást a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint.

A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévõ ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, kéményseprõ-ipari szolgáltató is végezhetné.

A tervezet indoklása szerint a jelenlegi helyzet - amikor az önkormányzatok feladata ennek a szolgáltatásnak a megszervezése - az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezért a lakosság részére a kéményseprõ-ipari szolgáltatást közfeladatként - a szakmai érintettség miatt - a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a jövõben biztosítania.

A kémények ellenõrzését és tisztítását ingyen kell elvégezni. Viszont ha a tulajdonosnak - használónak - felróhatóan maradt el a sormunka, akkor azt külön meg kell rendelni és ekkor már pénzbe kerül. Ugyancsak fizetni kell az ellenõrzésért és tisztításért, az idõszakos ellenõrzések közti idõben, amennyiben az szükségessé válik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!