2022. július 2. Szombat, Ottó.
 
A Fidesz kenyérárcsökkenést akar, de a pékszövetség szerint nincs rá módjukForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-29 16:09:07
A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetõje viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütõipari termékek árát.

Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nõ a fehér kenyér ára is, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér és más pékáruk ára is ugyanúgy csökkenjen - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje, a parlament gazdasági bizottságának elnöke szerdán Budapesten újságíróknak, miután - Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár jelenlétében - tárgyalt a Magyar Pékszövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselõivel.

Rogán Antal kifejtette: 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58 százalékkal emelkedett, éppen annyival, mint a gázolajé. Tavaly ugyanakkor a gázolaj olcsóbb lett, 11 százalékkal, a fehér kenyér viszont csak 5 százalékkal - tette hozzá.

Közölte, az egyeztetést a kereskedõláncok képviselõivel folytatja, mert a végsõ fogyasztói árat õk alakítják ki. A Fidesz-frakció és a gazdasági bizottság "nem fogja a témát veszni hagyni" - fogalmazott.

A frakcióvezetõ arról is beszélt, hogy vizsgálatot kezdeményez az albán - egyébként Koszovóban bejegyzett cégek által mûködtetett - pékségek közteherfizetésével kapcsolatban, mert a pékszövetség állítása szerint ezekben a pékségekben sokszor nem jelentik be a dolgozókat.

A politikus érdekes összefüggésnek nevezte, hogy Magyarországon az elmúlt két évben jelentõsen megnõtt a menekültkérelmet beadó koszovóiak száma. Mindenképpen megér egy alapos - minisztériumi, adó- és bevándorlási hivatali - vizsgálatot, hogy visszaélnek-e a menekültstátussal a Magyarországon mûködõ koszovói cégek azért, hogy valahogyan elkerüljék a közterhek megfizetését - mondta.

Rogán Antal kérdésre arról is szólt: személyesen is meg fogja hallgatni Bencsik János fideszes országgyûlési képviselõ véleményét, aki a napokban a kormányzati tevékenységet kritizáló írást tett közzé. Megjegyezte, továbbra is számítanak Bencsik János munkájára a Fidesz-frakcióban.

Septe József, a pékszövetség elnöke a frakcióvezetõvel folytatott tárgyalás utáni tájékoztatón kijelentette: a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetõvé nekik a sütõipari termékek árának csökkentését.

A statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva viszont jelezte, folyamatosan csökken a sütõipari termékek ára. Ugyanakkor nagyon nagy különbség van a úgynevezett sütõipari átadási ár és a kereskedelmi eladási ár között - mondta.

Megjegyezte, hogy a gázolaj a sütõipar 18-20 százalékos logisztikai költségeiben csak 3 százalékot tesz ki.
Septe József szorgalmazta egyúttal az alapvetõ sütõipari termékek áfájának csökkentését 18-ról 5 százalékra.

Szöllõsi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezetõ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar sok problémával küzd, alacsony, 1-2 százalékos a jövedelmezõsége. Ezért az önköltségek között viszonylag kis hányadot kitevõ üzemanyagár "nem feltétlenül tud megjelenni a fogyasztói árakban" - mondta.

Példaként megemlítette, hogy a minimálbér-emelés az élelmiszeriparban sokkal nagyobb hatással van az elõállítási költségekre, mint az üzemanyagárak néhány hónappal ezelõtt kezdõdött csökkenése.

Az útdíj, az ekáer és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése szintén többletköltséget jelent az élelmiszer-feldolgozóknak - magyarázta Szöllõsi Réka.

Õ is jelezte ugyanakkor, hogy a tavaly decemberi és a 2013. decemberi élelmiszerárak összevetése egyszázalékos árcsökkenést mutat, de például a zsemle öt százalékkal lett olcsóbb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!