2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Buda-Cash - A tõzsde korlátozással visszaállította a brókercég kereskedési jogátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-28 18:08:51
A Budapesti Értéktõzsde (BÉT) vezérigazgatója február 26-án 15 óra 06 perctõl, korlátozással: csak zárás alkalmazására, határozatlan idõtartamra visszaállította a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a származékos szekcióban - tette közzé a BÉT csütörtökön a honlapján.

A tõzsde február 24-én függesztette fel a Buda-Cash Brókerház kereskedési jogát különbözõ jogcímeken a részvény és a származékos szekcióban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tõzsde közleménye szerint február 26-án fax üzenetben kérte, hogy a BÉT csak zárás funkció alkalmazásával történõ korlátozással állítsa vissza a tõzsdetag kereskedési jogát a származékos szekcióban.

A BÉT a határozat indoklásában ismerteti: a kereskedés során adódó olyan rendkívüli helyzetben, amikor a kereskedés nem folytatható le a kereskedésre jogosult tõzsdetagok, vagy a piac súlyos érdeksérelmének veszélye nélkül, a tõzsde a Kereskedési Kódexben meghatározott szabályok szerint jogosult a kódex elõírásaitól átmeneti idõre eltérni.

A vezérigazgató a Tõzsdetagsági Szabályzat alapján jogosult egyedi, méltánylást érdemlõ esetekben a szabályzat rendelkezéseitõl eltérõ módon dönteni.

A vezérigazgató, figyelemmel az MNB kérésére, úgy ítélte meg, helye van a Kereskedési Kódex és a Tõzsdetagsági Szabályzat említett elõírásai alkalmazásának, ennek megfelelõen a rendelkezõ rész szerint határozott - írja közleményében a BÉT.

A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház mûködési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt. Az ügy kapcsán bûncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntetõ feljelentést tett az illetékes rendõr-fõkapitányságnál.

A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki a pénzintézetekhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!