2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Buda-Cash - MNB: hamisak az ellenzéki pártok állításaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-04 16:45:22
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint tudatlanságon és rosszhiszemûségen alapulnak, egyúttal a közvélemény megtévesztésére alkalmasak egyes ellenzéki politikusok kijelentései, amelyek a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB bankcsoport tevékenységére, a jegybanki kártalanításra, illetve a felügyeleti ellenõrzésekre vonatkoznak.

Az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett MNB nem képes megfelelõen kezelni a Buda-Cash botrányt, az ellenzéki párt ezért a jegybankelnök távozását, valamint szigorúbb felügyeleti szabályokat követelt hétfõn. Az LMP szerint az MNB-nek és a kormánynak kell kártalanítania az ügyfeleket a törvény szabta keretek között. Az MSZP hétfõn arra szólította fel a kormányt és a jegybankot, ne felelõsöket keressenek maguk helyett, hanem kérjenek elnézést, és teljes mértékben kártalanítsák a Buda-Cash ügy minden érintettjét. Hozzátették, az elmúlt öt évben a felügyeletnek, illetve az MNB-nek lett volna lehetõsége arra, hogy megakadályozza a Buda-Cash-ügyet, ezért az eset miatt a jegybanké a felelõsség.

"Egyes ellenzéki politikusok a gyanú szerint jelentõs részben a szocialista kormányok idõszakában elkövetett bûncselekmény-sorozatot más elkövetési idõponthoz próbálják kötni" - írja közleményében a jegybank. Hozzáteszik, különösen visszás, hogy vezetõ ellenzéki pártpolitikusok az elkövetõk helyett azt az MNB-t vádolják a brókerháznál történtek miatt, amely – azt követõen, hogy alig 16 hónappal átvette a pénzügyi felügyelés feladatát Magyarországon – fényt derített a bõ másfél évtizeden át elkövetett visszaélésekre.

A jegybank közölte: hamis az az állítás, amely szerint a DRB bankcsoporthoz köthetõ hitelintézetek az MNB tevékenységének idõszakában kerültek volna a Buda-Cash Brókerház Zrt. tulajdonosi köréhez. A valóság ezzel szemben az, hogy a Buda-Cash Brókerházhoz köthetõ megbízott magánszemélyek a brókerház tulajdonosainak megbízásából 2008-2009-ben, alapvetõen a Gyurcsány-kormány idõszakában szereztek többségi befolyásoló tulajdonrészt – a részjegyekre vonatkozó tõkeemelésekkel, s ennek révén a régi tagok fokozatos kiszorításával – abban a 11 takarékszövetkezetben, melyekbõl késõbb a DRB bankcsoport tagjai létrejöttek.

Az MNB által indított, s a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél és a DRB bankcsoportnál folyamatban lévõ vizsgálatok eddigi adatai egyértelmûen azt mutatják: a gyanú szerint jelentõs mennyiségû ügyfélpénz eltüntetésével járó visszaélés-sorozat másfél évtizeddel azelõtt indult el, hogy jegybank 2013 októberében átvette volna a pénzügyi felügyeleti szerepkört.

A jegybank szerint tudatlanságon és rosszhiszemûségen alapul, ráadásul a jegybanktörvény ismeretének teljes hiányáról tanúskodik az az állítás, amely szerint az MNB-nek kellene valamiféle "állami" kárpótlást nyújtania a brókercég és a bankok károsultjainak. Az MNB ugyanakkor már jelezte, hogy kellõ mennyiségû likviditás ad a betétesek követeléseinek kifizetésére az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), ha az nem rendelkezne elég forrással erre a célra. Az OBA tehát képes lesz teljes mértékben eleget tenni kártalanítási feladatainak.

"Az MNB határozottan visszautasítja a Buda-Cash Brókerház Zrt., illetve négy kisbank ügyében tett intézkedéseihez kapcsolódó befolyásolási kísérleteket. A jegybank – amelynek függetlenségét törvény garantálja Magyarországon – még abban az esetben is halad tovább a pénzügyi rendszer megtisztításának útján, ha ez egyes érdekcsoportok konkrét anyagi vagy politikai érdekét sérti. Az MNB határozottan felhívja a ellenzéki politikusok figyelmét arra, hogy a jövõben tartózkodjanak attól a rendkívül felelõtlen magatartástól, hogy politikai haszonszerzés céljából, valótlanságok állításával, a közvélemény megtévesztésének kísérletével próbálják meg aláásni Magyarország pénzügyi stabilitását" - írja az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!