2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Buda-Cash - Két egészségpénztárnál is kifizetési tilalmat rendelt el az MNBForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 09:59:13
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfõtõl átmeneti kifizetési tilalmat rendelt el a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítõ Egészségbiztosító Pénztárnál és a PRO V1TA Elsõ Magyar Kiegészítõ Egészségpénztárnál - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

A korlátozás idõszakában - a határozatok kézhezvételétõl számított maximum 180 napban - a tagok csak a DRB bankcsoportnál lévõ pénztári vagyon feletti rész arányában vehetnek igénybe szolgáltatást, a kilépõ vagy átlépõ tag követelése pedig egyelõre nem teljesíthetõ.

Amennyiben a korlátozás ideje alatt egy tag más pénztárba lépne át vagy kilépne az érintett egészségpénztárakból, a tilalom feloldásáig nem lehet kifizetni követelését. A tagok továbbra is igénybe vehetik egyéni egészségszámláik terhére a pénztárak szolgáltatásait, azonban csak a jelenleg a DRB Bankcsoportnál lévõ pénztári vagyon hányadán felüli mértékig. A jegybank egyúttal azt is elõírta, hogy az érintett egészségpénztárak legkésõbb 2015. április 1-jéig küldöttközgyûlésen ismertessék a helyzetet a pénztártagokkal.

Az intézkedés kapcsán érintett két pénztár taglétszáma mindösszesen 3 százalékát teszi ki a teljes hazai egészségpénztári szektornak.

A jegybanki intézkedés oka, hogy a Honvéd Egészségpénztár a DRB bankcsoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél, a PRO V1TA Egészségpénztár pedig a BRB-nél és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél tartotta pénztári vagyonának jelentõs részét.

Az MNB hétfõn visszavonta a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek tevékenységi engedélyét, mivel a bankok eszközeinek értéke nem fedezi a velük szembeni követeléseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!