2023. december 10. Vasárnap, Judit.
 
Füstbe szálló elhatározás?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-17 18:44:05
Leginkább az idõsebb emberek próbálják letenni a cigarettát.

Nikotinos rágógumi, tapasz, biorezonancia, hipnózis – mindent kipróbálok egyszerre, hogy leszokjak a cigirõl – jelentette ki nemrégiben egyik ismerõsöm, miközben egy újabb cigarettát gyújtott meg, a harmadikat tizenöt percen belül. Közel húsz éve dohányzik, most 35 éves.

Dr. Kalmár Éva, a Kenézy Kórház tüdõgyógyász osztályának fõorvosa ugyanakkor arról tájékoztatta a Naplót, elsõsorban az idõsebb emberek keresik meg a kórházat azzal, hogy szeretnének leszokni, de õk valóban le is akarják tenni a cigit. Az orvos úgy véli, azért ez a korosztály, mert õk már szembesülnek a dohányzás okozta betegségekkel, a légzési nehézséggel vagy akár a magas vérnyomással.
Sokba kerül a leszokás

– A recept nélkül kapható nikotin tartalmú készítmények mint a spray, vagy a lapka segítenek csökkenteni az elvonási tüneteket, de ezekkel nem jutnak a szervezetbe a füstben lévõ rákkeltõ anyagok – ismertette a szakember. Megjegyezte, a biorezonanciáról és a hipnózisról nincsenek tapasztalatok, hinni kell benne, ezzel a módszerrel harminc százalék az esély a sikeres leszokásra. Ugyanakkor az orvos szerint egyénfüggõ, kinek mi válik be. – A tabletta a legjobb, de a legdrágább megoldás, havi 26 ezer forintba kerül és negyedévig érdemes szedni, de ha valaki fél évig használja, akkor a legbiztosabb a leszokás – sorolta. Mint mondta, a leszokás elvonási tünetekkel párosul, amely ellen lehet nyugtatót szedni, de kézenfekvõbb, ha életmódot váltunk, a hízás elkerülésének érdekében pedig érdemes több gyümölcsöt, zöldséget beiktatni az étrendbe. Kiemelte, egy dohányos öt, nem cigarettázással eltöltött év után mondhatja el magáról, hogy már nem függõ.
Legtöbben magyar férfiak

– A gyerekek miatt akarom letenni a cigit, mostanában olyan nehezen is veszem a levegõt. Azok az elrákosodott szervekrõl készült képek a dobozokon meg undorítóak, de nem tántorítanak el a dohányzástól. Szikszalaggal szoktam leragasztani a fotót, mert kiráz tõle a hideg – mondta ismerõsöm, miközben elnyomta a csikket.

– A magyar férfiak körében a világon a legmagasabb a tüdõrák okozta halálozás! – errõl már dr. Szilasi Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdõgyógyászati Klinikájának igazgatója számolt be. A doktornõ kiemelte, az alapellátás által nyújtott egyszerû tanácsadás és egy rövid nyomtatott tájékoztató átadása az esetek körülbelül öt százalékában eredményezi a dohányzás abbahagyását. Hozzátette, ez az arány magasabb, ha a pácienssel egészségügyi szakdolgozó is részt vesz a leszoktatásban.
Ugyanolyan veszélyesek

– Az elektromos cigaretta néhány éve jelent meg a piacon, amely a hagyományos cigarettának nemcsak a füstjét, hanem a füst hõmérsékletét is szimulálja, hozzájárulva a dohányosok megszokott komfortérzetének kialakulásához, ugyanakkor az e-cigaretta hatása az egészségre eddig még tisztázatlan, de több szabályozó hivatal figyelmeztet annak egészségkárosító hatásaira – hívta fel a figyelmet a Tüdõgyógyászati Klinika igazgatója. Hozzáfûzte, különös veszélyt jelent, hogy az eszközt különbözõ aromás formában árulják (csokoládé, vanília, karamell stb.), ami kifejezetten vonzóvá teheti a terméket a fiatalkorúak számára még abban az esetben is, ha eddig még dohányt tartalmazó terméket nem fogyasztottak.

– A vízipipázással kapcsolatban is tévhitek keringenek, az is ugyanolyan káros, mint a cigaretta. Egyetlen vízipipázás során belélegzett füstben ötvenszer nagyobb a rákkeltõ vegyületek mennyisége, mint amennyit egyetlen cigaretta füstjével szív magába a dohányos – emelte ki dr. Szilasi Mária.

A szakember szerint ha a prevenciós programoknak köszönhetõen a jelenlegi tizenévesek nem kezdenek el dohányozni, annak hatása a dohányzással összefüggésbe hozható halálozás alakulására 30-50 év elteltével jelentkezik. Viszont ha a jelenleg dohányzó felnõttek abbahagyják a cigarettázást, ez a morbiditás-mortalitás csökkenésében már rövidebb távon, 10-30 év múlva észlelhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!