2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A motorozás veszélyeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 19:00:45
A hajdú-bihari rendõrök baleset-megelõzési tanácsai motorosoknak.

A kedvezõ idõjárás beköszöntével ugrásszerûen megnõtt a hajdú-bihari utakon a motorosok száma, akiknél magasabb a baleseti kockázat. A legkiemelkedõbb rizikófaktort az emberi tényezõben kell keresni: képességeiket túl, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezetõ baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelõ megválasztása és a szabálytalan elõzés.

Pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is „eltompulhatnak” a reflexei, így azokat be kell járatni. Ennek az a legmegfelelõbb módja, ha a jármûvezetõk a kezdeti idõben óvatosan használják motorukat addig, amíg nem kerülnek újra edzett állapotba.

A körültekintõ motorozás a közlekedõk miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon.

Még az elsõ út elõtt fontos ellenõrizni a meglévõ biztonsági felszereléseket, és ha valamelyik nem megfelelõen mûködik, törött, sérült, akkor ne mulasszák el azokat lecserélni! A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondozást, ám egy esetleges baleset, esés után mindenképpen szükséges ellenõrizni, hogy megfelelõen el tudja-e még látni a védelmet. Lehetõség szerint szakszervizben ellenõriztesse motorját. Az elektromos berendezéseket, a világítást és a gumikat is szükséges átnézni. A biztos felkészítés nagyon fontos, mert védi a motorost és garancia arra, hogy a kétkerekû a legjobb teljesítményt nyújtsa az utakon. Egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissíthetik tudásukat. A megfelelõen elsajátított kezelési vagy fékezési technikák életet menthetnek, és a motort is megvédhetik a nagyobb sérülésektõl.

Szeretnénk a figyelmet felhívni, hogy az elsõ tavaszias napsütés még nem tudja felmelegíteni a poros, hideg aszfaltot és a motor nyári gumiját sem, ezért a hideg aszfalt miatt nagyobb fékúttal és féktávolsággal kell számolni.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelõzési Bizottság!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!