2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Folytatódik a Legszebb konyhakertek programForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 19:36:44
A 2012-es indulás óta évente duplázódott a Legszebb konyhakertek programban részvevõ települések száma, idén eddig 180 önkormányzat csatlakozott, a jelentkezési határidõ március 20-án jár le.

Szakáli István Loránd, a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, a programot azért hirdették meg, hogy kialakuljon egy olyan hálózat, amelynek a tagjai maguk termelik meg a család részére a zöldséget és a gyümölcsöt.

A program kezdeményezõje, Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a helyi kertmûvelõk április 30-ig jelentkezhetnek a versenyre. A helyi zsûri augusztus közepéig kétszer járja be a kerteket, majd eldönti, hogy melyiket nevezi be az országos versenybe.

A végsõ értékelésre az Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) kerül sor, szeptemberben. Az országos zsûri tagjai között ott lesznek a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselõi is.

Kovács Szilvia kitért arra is, hogy idén már minden megye képviselteti magát a versenyben, a legaktívabb Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye. Miután balkonon létrehozott konyhakertekkel is lehet indulni, több fõvárosi kerület is csatlakozott a programhoz - mondta.

Kifejtette, újdonság az angliai Plymouth város csatlakozása, és lengyel városok is érdeklõdnek a program iránt.

Kenderes a mezõgazdasági szakközépiskoláknak kezdeményezett külön versenyt idén.

Kovács Szilvia elmondta, Magyarországon potenciálisan két és félmillió ember alakíthatna ki saját konyhakertet, s azt szeretnék, ha minél többen élnének ezzel a lehetõséggel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!