2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Büntethetõ a gárdista egyenruhaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-27 10:14:17
Csütörtöktõl ötvenezer forintos pénzbírságot is kaphat, aki betiltott szervezet, például a Magyar Gárda egyenruháját hordja.

A szabálysértésekrõl szóló kormányrendeletet egy hete módosították, miután néhány nappal korábban a Borsod megyei Sajóbábonyban összetûzés volt a Jobbik lakossági fórumára látogató gárdisták és a helyi cigány kisebbség között.

Juhász Gábor, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter az incidens után azt mondta, az akkor érvényes szabályok alapján a rendõrök nem küldhették el a településrõl a szervezet ott gyülekezõ tagjait. Ezért változtattak a szabályokon. A csütörtöktõl hatályos kormányrendelet szerint, ha valaki egy betiltott szervezet mûködésében részt vesz, annak egyenruháját, vagy ahhoz hasonlót hord, 50 ezer forintos pénzbírságot kaphat.

Sajóbábonyban november 14-én falugyûlésnek indult, de összecsapásokba és demonstrációba torkollott másnapra a Jobbik lakossági fóruma. A gárdisták jelenléte miatt tiltakozó romák egy csoportja erõszakosan lépett fel: egy önkormányzati képviselõt bántalmaztak, egy autót pedig megrongáltak.

Eddig összesen 14 gyanúsítottja van az ügynek. Közülük tízen vannak elõzetes letartóztatásban, négyen szabadlábon védekezhetnek. Van, akit zaklatással és garázdasággal, másokat felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség elleni erõszakkal gyanúsítanak.

A tervek szerint december 1-tõl rendõrõrs lesz Sajóbábonyban és januártól készenléti rendõrszázad is szolgál majd Miskolcon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!