2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Évek óta célkeresztben a szentesi paprikaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 10:53:25
Folyamatosan védekezni kényszerülnek az utóbbi években a szentesi paprikatermelõk, néhány éve a termálvíz kitermelése és hasznosítása miatt bírálták õket. Arról viszont kevés szó esik, hogy tavaly az Európai Néppárt Legfenntarthatóbb Vállalkozás díját egy helyi termelõ kapta.

Múlt hét közepén került nyilvánosságra a Greenpeace jelentése, amely szerint az egyik áruházláncban vizsgált szentesi paprikában kétféle nem engedélyezett vegyszert találtak, ráadásul ezek közül az egyik egy forgalomból kivont, rákkeltõ rovarirtó szer. A jelentés eredményét közleményben cáfolta az érintett Spar üzletlánc, ám a Nébih hivatalból vizsgálatot indított három termelõ ellen.

Egyikük, Bakó Dániel a tavalyi évben kapta meg az Európai Néppárt fiatalgazda-kongresszusának Legfenntarthatóbb Gazdálkodás díját. A fiatal gazdálkodó is biztos benne, hogy a hét közepére ígért vizsgálati eredmények tisztázzák a nevét, azonban mint a Helyi Híradónak elmondta, maga a vád is sok kárt okozhat neki.

Korábban a fóliaházak fûtésére használt termálvíz kitermelése miatt környezetkárosítással is vádolták a kertészeket. Az energetikai célra kitermelt termálvíz visszasajtolási kötelezettségére közvetlenül a 2010-es kormányváltás elõtt született egy végrehajtási rendelet, amely hosszútávon tönkretehette volna a Szentesen közel negyven éves múltra visszatekintõ termálvizes mezõgazdaságot. 2012-ben végül felfüggesztették a mezõgazdasági célra használt termálvíz visszasajtolási kötelezettségét, ez megmentette a paprikatermelést Szentesen.

Két évvel késõbb a Kurca folyón történt halpusztulásért is sokan a termálvizet és a kertészeket okolták. A termelõk ellen akkor is vizsgálat indult, a hivatalos jelentések szerint azonban oxigénhiány okozta a halpusztulást, amelyet az enyhe idõjárás, a kevés csapadék, és a folyó alacsony vízszintje idézett elõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!