2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Versenyhátrányba kerülhetnek a baromfitermékekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 08:42:43
A Baromfi Termék Tanács értetlenül áll Varga Mihályék javaslata elõtt.

Nincs szakmai indoka annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint a sertés tõkehús általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, miközben a baromfitermékek áfakulcsa 27 százalékos maradna – állítja a Baromfi Termék Tanács (BTT).

 

Hátrányba hozná

Mivel a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítõ termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentõsen rontaná az ágazati szereplõk jövedelmezõségét és munkahelyeket sodorna veszélybe. A BTT arra kéri a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor kezelje azonos mércével a sertés- és a baromfiszektort. Komoly versenyhátrányt teremtene a baromfipiaci szereplõk számára és ágazati munkahelyeket sodorna veszélybe, ha a kormány – egyoldalú lépésként – a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentené a sertés tõkehús áfáját, miközben a baromfitermékekre továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben – nyomatékosítja közleményében a BTT. Mint ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a sertés tõkehúsra 2016-tól 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.

 

Tönkremennek

A baromfiágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig – 32 kilogrammos egy fõre jutó éves mennyiséggel – a baromfihúsok állnak az elsõ helyen, míg az egy fõre esõ éves sertéshús-fogyasztás csak 28 kiló. A jelenlegi diszkriminatív javaslat a fogyasztásban vezetõ baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elõ, hiszen a 22 százalékpontos árkülönbség költség oldalról kigazdálkodhatatlan, így ágazati vállalkozásokat lehetetleníthet el – véli a BTT. Szerintük az áfaszabályozásban nem lehet különbséget tenni a húsokk között. Ezért arra kérik a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor a sertés- és a baromfiszektort azonos mércével kezelje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!