2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Újra módosul az útdíjForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-01 10:10:03
A díjkategória tévesztés miatt az ez év elsõ napjától június 30-ig tartó idõszakban legfeljebb két pótdíj szabható ki - egyebek mellett ezeket tartalmazza az a jogszabály, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az autópályadíjakat szabályozó rendelet úgy módosul, hogy aki több alkalommal is díjkategóriát tévesztett - olcsóbb díjjal akarta használni az utat - annak ez év elejétõl e hét keddjéig legfeljebb két pótdíjat kell megfizetnie, feltéve, hogy a pótdíjat ugyanarra a jármûre rótták ki.

A pótdíj azonban nem lehet több 29 750 forintnál, a többletet a szolgáltató - június 30-tól számítva 45 napon belül - visszafizeti.

D2 vagy D1?

Az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már D2 kategóriába tartozó jármûvekre D1 kategóriában váltanak matricát. Ez a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minõsül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplõ hatósági bejegyzések (J és S.1. mezõk) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat.

Aki idõben észreveszi a tévesztést, a Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban személyes eljárhat. A megfelelõ díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett, valamint a jogszabályban meghatározott 1470 Ft átírási költség megtérítésével tisztázhatja magát.

Szintén gyakori hiba, hogy a kisebb 15 személyes autóbuszok üzemeltetõi nincsenek tisztában azzal, hogy jármûvük milyen díjkategóriába tartozik, és tévesen D1 vagy D2 kategóriában vesznek matricát. Ez is jogosulatlan úthasználatnak minõsül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

 

Januártól szinte minden út fizetõs

Forrás: MTI/Vajda János

A kormány január eljesétõl vezette be a megyematricákat, ami megyénként 5000 forintba kerül. A kormány döntése alapján fizetõs lett az M0-s több szakasza, valamint számos települést elkerülõ útszakasz, és a fõvárosba bevezetõ autópályák is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!