A rozét gyakran a borok bambijaként aposztrofálják, és komolytalan italnak tartják. Fõleg azok, akik nem ismerik eléggé. A rozé igenis lehet sokszínû és izgalmas. Bár a szomjat a nagy melegben jobban oltja egy kefir, a rozé – tisztán vagy fröccsnek – mégis a nyár elengedhetetlen kelléke. Összegyûjtöttük a tudnivalókat, és teszteltük a legjobbakat.
Rosé vagy rozé?
Francia, közelebbrõl provence-i gyökerei miatt a magyar borászok a címkéken a franciás írásmódot, a rosét preferálják. Azért jó, ha tudjuk, hogy a magyar nyelv asszimilálta a szót, helyesen tehát magyarul rozénak írjuk.
Igaz, hogy csak a nõk szeretik?
Dehogy. Ez is csak buta közhely. Rozét inni egyfajta trend. Ha körbenézünk valamelyik belvárosi borbár teraszán, a poharak többségében ezt a rózsaszín italt pörgetik. Nem csak nõk, férfiak is. Egy kicsit sznob dolog is lett, na.
Tény, hogy a hisztis borszakértõk egy része elég lekezelõen nyilatkozik errõl a mûfajról. A hímsoviniszták rátesznek egy lapáttal, és nõies italként aposztrofálják. De azért, mert egy bor illatos és általában rózsaszín, még nem feltétlenül feminin.
Mihez, mikor isszák?
A gasztronómiában a rozé a séfek kedvence. Könnyen odasimul az egészséges életmódot propagáló salátás cuccokhoz, ugyanakkor legjobb barátja a lecsónak, a grillezett húsoknak, kolbászoknak, vagy akár a halászlének. Egy pizzát vígan elkísér utolsó útjára, bármilyen feltéttel. Ráadásul állítólag még a zsírt is oldja. Mármint a rozé, nem a feltét.
Úgy készül, hogy összeöntik a fehérbort és a vöröset?
Nem, nem és nem! A rozé készítésének két irányzata és ezáltal két típusa van.
Az elsõ, amikor a kékszõlõt a teljes érettség elõtt szüretelik, rövid áztatás után kipréselik, majd rozsdamentes acéltartályban feldolgozzák. Erre mondják a szakik, hogy rozéra szüretelik a szõlõt. Az ilyen rozé tutti-frutti illatokat pöfög a pohárból, és olyan virgonc savai vannak, hogy áramot lehetne velük gerjeszteni.
A rozé természetesen kékszõlõbõl készül
Forrás: Origo
A rozé másik verziója a vörösborkészítés mellékterméke. Képzeljük el, hogy a teljes érésben leszüretelt kékszõlõ ázik a saját levében. Amikor a héjból elkezdenek kioldódni a színanyagok, azon frissiben lecsapolják a lé egy részét. Ettõl a vörösbor sûrûbb, testesebb lesz. A leengedett levet fehérboros technológiával, vagyis irányított, hûtött erjesztéssel feldolgozzák. Így születik a tömörebb, vörösboros aromákra hajazó rózsaszín ital.
A siller is rozé?
Nem. Ha kicsit tovább tartják a héján a kékszõlõt, és késõbb engednek le belõle levet, akkor több színanyag válik ki a gyümölcs héjából, így kapja jellegzetes, rõt, lángvörös színét, amit a svábok annak idején egyszerûen csak fuchslinak, rókaszínûnek hívtak. A Fuchs ugyebár németül rókát jelent. A rozé mellett a siller is egyre népszerûbb, Szekszárdon nagyon ráfeküdtek.
Milyen a jó rozé színe?
Provence-ban olyan komolyan veszik a dolgot, hogy a különbözõ rozétípusokat színek szerint kategorizálják. A színe lehet: sárgadinnye, õszibarack, ribizlipiros, grépfrút, mangó, mandarin.
Nálunk a lazacrózsaszíntõl a málnapirosig, a lilás árnyalatún át a babarózsaszínig meglehetõsen széles színskálán mozog.
Milyen szõlõfajtákból készül rozé?
Gyakorlatilag bármelyik kékszõlõbõl. Leggyakrabban kékfrankos, kadarka, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc jön szóba.
Népszerû a cuvée, vagyis a különbözõ kékszõlõk leengedett levének házasítása. Ebben a fajták jellegzetességei összeadódnak, és egymást erõsítik.
Úgy tudjuk, Magyarországon leggyakrabban kékfrankosból készül, mivel ebbõl a fajtából van a legtöbb.
Bár alábbi tesztünk erre kicsit rácáfol.
Hány fokon érdemes inni a rozét?
A rozék ideális fogyasztási hõmérséklete: 9–11 Celsius-fok, vásárlás után tehát érdemes behûteni õket.
Fröccsnek is jó a rozé?
Mi az, hogy. A legjobb. Amúgy a legtöbb rozéhoz adnak egy kis szén-dioxidot a palackozás elõtt, hogy ezzel is fokozzák a frissességét. A rozéfröccsöt érdemes az élénkebb savú tételekbõl készíteni.
Milyen évjáratot válasszunk rozéból?
Alapszabály, hogy mindig a legfrissebbet. A rozé ugyanis úgy mûködik, mint a reduktív fehérbor, nem alkalmas a hosszú tárolásra. Egy éven belül érdemes meginni, különben elveszíti a frissességét. Jelenleg a 2014-es évjárat dübörög a piacon.
Ezeket a rozékat szeretjük idén nyáron
Forrás: Táfelspicc
A tíz legjobb rozé szerintünk
A 2014-es nem éppen a legjobb évjárat, de a rozénak úgy tûnik, kedvezett. Összegyûjtöttük a legjobbakat.
Fröccsnek se rossz, de jobb tisztán
Forrás: Táfelspicc
Sauska Villányi Rosé 2014 (1800 Ft)
Élénk savak, finom, gyümölcsös aromák, nagyon gazdag íz. Rozéra szüretelt, hatfajta szõlõbõl készült. Ízében a piros bogyós gyümölcsök hasítanak. Illatában a hideg csipkebogyóteára emlékeztet. Fröccsnek se rossz, de jobb tisztán.
Megjelenik benne a fajta karaktere
Forrás: Táfelspicc
Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon Rozé 2014 (2100 Ft)
A rozékirályként emlegetett szekszárdi borász, Dúzsi Tamás „rozéim” címmel egész válogatást szentelt a mûfajnak. Ebben a tételben az a szép, hogy megjelenik benne a fajta karaktere, benne a gyümölcsösség mellett egy kis fûszerpaprikás csípõsség. A legborszerûbb az egész sorban.
A korty eleje inkább virágos
Forrás: Táfelspicc
Sebestyén Rosé 2014 (1450 Ft)
Kékfrankos, sagrantino, zweigelt rozé. Illata és íze a gyümölcsös és virágos aromák finom egyensúlyára épül. A korty eleje inkább virágos, a lecsengése inkább gyümölcsös. De tényleg hosszan.
Nem a bambis vonal, az biztos
Forrás: Táfelspicc
Jásdi Balatoni Rosé 2014 (1500 Ft)
A Balaton-felvidéken mindig jelen volt a kékszõlõ. Jásdi mester rozéban is egyedit alkot, nem csak a fehérborokban. Kékfrankos és merlot házassága. Édes illata a bodza gyümölcsére emlékeztet, ízében meglepõ módon inkább fehér húsú barackra hajaz. Nem a bambis vonal, az biztos.
Robban az illat a pohárban
Forrás: Táfelspicc
Heimann Mammaróza Rozé 2014 (1600 Ft)
Syrah, pinot noir és merlot az alapanyag. Robban az illat a pohárban, tombol a ribizli és a meggy. A korty krémes és intenzív. Az egyik legemlékezetesebb, amit kóstoltunk.
Vidámság van benne sok
Forrás: Táfelspicc
Bakonyi Rosé Cuvée "Róz" 2014 (1400 Ft)
Zweigelt, pinot noir, portugieser és cabernet franc. Pikáns, vibráló, egyedi ízvilág. Bár nagyon gyümölcsös, nincs benne semmi tutti-fruttis szörpszerûség. Viszont vidámság van benne sok. Ahogy az már a címkéjén is látszik.
Ideális fröccsnek
Forrás: Táfelspicc
Dúzsi Tamás Kékfrankos Rosé 2014 (1650 Ft)
A kékfrankos gazdag, sokrétû savvilága miatt kiváló rozéalap. Savanyúcukros (abszolút pozitív értelemben) frissességét fokozza egy kis szén-dioxid. Ideális fröccsnek.
A címke itt is nagyon találó
Forrás: Táfelspicc
Márkvárt Rosé 2014 (1500 Ft)
Na, ezt jól megtolták szénsavval. Ahhoz, hogy fröccsösítsük, alig kell szódát adni. Illata málnaszörp, íze fanyar. Ha van szomjoltó rozé, akkor ez az. A címke itt is nagyon találó.
Hosszú évek óta a legmegbízhatóbb rozé
Forrás: Táfelspicc
Konyári Rosé 2014 (1500 Ft)
Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és franc. Hosszú évek óta a legmegbízhatóbb rozé. Gyümölcsösségben verhetetlen. Illata elegáns, szerkezete krémes, utóíze hosszú. Kell ennél több?
Ízben is folytatódik a gyümölcsösség
Forrás: Táfelspicc
Pannonhalmi Rosé 2014 (1600 Ft)
Pinot noir és merlot. Illata erdei szamóca, ízben is folytatódik a gyümölcsösség, bár nem annyira intenzíven. Fröccsnek is kiváló.