2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Számolni kezdett a NAVForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-16 13:19:51
Július elsején indult a NAV nyári ellenõrzéssorozata: az adóellenõrök és a pénzügyõrök a turisták által gyakran látogatott helyekre és a tömegeket vonzó rendezvényekre fókuszálnak. Az adóhivatal közlése szerint a megszokott próbavásárláson túl forgalmat is számolnak a NAV munkatársai ott, ahol kétséges a szabályok betartása.

A revizorok azt ellenõrzik, hogy a kereskedõk, szolgáltatók szabályos bizonylatot adnak-e, online pénztárgépeiket megfelelõen használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és tudják-e igazolni áruik eredetét.

Azt lesik, adnak-e számlát

A hagyományos próbavásárlások mellett forgalomszámlálásra is lehet számítani, ha nyilvánvaló, hogy nem minden vásárló kap nyugtát, közölte a NAV. Szerintük ugyanisgyakori, hogy a próbavásárláskor minden rendben van, de például a törzsvendégeknek nem állít ki bizonylatot a vállalkozó,és a pénztárgép adataiból is szabálytalanságra lehet következtetni. Ugyancsak így ellenõriz a NAV, ha úgy tûnik, hogy a korábban kiszabott mulasztási bírság ellenére sem szabályos a kereskedelem.

Odafigyelnek a számlaadásra

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A kockázatos adózóknál számolja a forgalmat a NAV. Az online pénztárgépekbõl érkezõ adatok elemzésével kiválasztott üzletben nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidõben rögzítik az ellenõrök, hogy hányan és mennyiért vásároltak, írja az adóhivatal. A helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, legfõképp a más napokon rögzített mennyiséggel. A kiugró eltérések szándékos adóelkerülésre utalhatnak.

Trükköznek

Az eddigi tapasztalatok szerint forgalomszámláláskor vannak, akik kétszer annyi bevételt rögzítenek a pénztárgépben, mint az elõzõ hét azonos napján. Az online adatokból az is látható, hogy a legtöbben áttérnek a pontos és szabályos nyugtaadásra az ilyen helyszíni ellenõrzés után, közölte a NAV. Ahol viszont továbbra sem rögzítenek minden tételt, ott az adóhivatal nagy eséllyel újra megszámolja a vásárlókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!