2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Jönnek a NAV-os számlázóprogramokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-31 11:04:50
A kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázó rendszereit is az adóhivatalhoz. Az államtitkár szerint így fel lehetne számolni a csalásokat.

A boltok online pénztárgépeihez hasonló módon a céges számlázó rendszereket is összekapcsolja az adóhivatallal a kormány. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a kormány már dolgozik a megoldáson.

A NAV így folyamatosan látja majd a cégek számlaforgalmát, az államtitkár szerint ezzel kiszûrhetõ lesz a csalások többsége.

Pankucsi azt is elmondta a lapnak, hogy az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény pedig alapvetõ változásokat hoz majd. Az adóhivatal a jövõben éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor idõben és rendben eleget tevõ adófizetõk és a notórius mulasztók, a csalók között. Elõbbi csoport kellõ tájékoztatásra, elõzékeny segítségre és megfelelõ együttmûködésre számíthat a hivatal részérõl, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak - közölte.

Felidézte azt is, hogy az adóhivatallal elektronikus kapcsolatban álló kasszák 2013 második felében jelentek meg a hazai vállalkozások pultjain, az átállás 2014 szeptemberére fejezõdött be. Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a költségvetésbe forgalmi adó címén befolyt összeg, ebbõl a többletbõl szerinte legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használata miatt keletkezett.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy

több ezer étel- és italautomata tûnt el a különféle intézmények, üzletek, munkahelyek folyosóiról, amióta ezeket a gépeket be kell jelenteni az adóhivatalhoz.

Szerinte a berendezések jó részét korábban feketén mûködtették tulajdonosaik, akik megijedtek a lebukás lehetõségétõl. A következõ lépés az lesz, hogy ezekbe a gépekbe is olyan egység kerül, amely összeköti az automatákat az adóhatóság adatbázisaival - közölte Pankucsi Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!