2021. június 19. Szombat, Gyárfás, Zóra.
 
Így spórolhat az iskolakezdésenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-28 13:07:14
A tankünyvek ára ugyan csökken, de a többi kiadás még mindig nagy terhet jelenthet. Érdemes vásárlás elõtt felmérni, mi, hol mennyibe kerül, nem kell mindent lecserélni és nem érdemes fölöslegesen többet vásárolni a kelleténél. Az ismerõsök is sokat segíthetnek már nem használt tárgyakkal.

A KSH adatai alapján az utóbbi öt évben folyamatosan csökkent a tankönyvek ára, azonban a tanévkezdés során a könyvbeszerzés mellett jelentkezõ, akár több tízezer forintot is elérõ egyéb kiadás különösen a többgyermekes családok számára jelenthet óriási terhet. A Nézõpont Intézet kutatása szerint elõfordul az is, hogy a szülõk inkább más költségen spórolnak, csak hogy a gyermekeknek minden eszköze meglegyen az iskolakezdésre, emlékeztet közleményében az OTP Bank.

A szülõk az alábbi négy módszerrel csökkenthetik kiadásaikat, illetve ezekhez a megoldásokhoz nyúlhatnak ha így is kifutnak a tervezett költségvetésbõl:

Türelem

Hasonlóan a pénzügyeink minden területéhez, itt is fontos az elõzetes tájékozódás.
Nem szabad elkapkodni a tanszervásárlást, és rögtön az elsõ boltban megvenni valamennyi szükséges eszközt.Érdemes akár több áruház árait összehasonlítva alaposan körülnézni, valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy sok üzletben szeptember elseje után is tartanak az akciók.A vásárlást és az ár-összehasonlítást akár az interneten is megtehetjük. A pontos költségtervezés érdekében pedig hasznos lehet elõre meghatározni, hogy melyik tanszerre mekkora összeget szánunk, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Az internetes tájékozódás nagy elõnye, hogy sok áruházból akár online is megvásárolhatjuk a kiszemelt akciós árut, így a kiadások mellett nem csak idõt, hanem a kényelmetlenségeket is megspórolhatjuk.

Érdemes körülnézni, mi hol mennyibe kerül

Forrás: MTI/Beliczay László

Nem kell mindent lecserélni

Amit lehet, érdemes használtan venni. Ha már legalább a második évét kezdi a gyermek az iskolájában, akkorérdemes leltárt készíteni az elõzõ évbõl maradt tanszerekrõl, hogy mi az, ami az idei éven is használható.Gyakran derül ki, hogy maradtak még üres füzetek, használatlan tollak, ceruzák. Ha kistestvér is van a családban, kérjük meg gyermekünket, próbálja meg használható állapotban tartani a tanszereket.

Nem kellenek felesleges készletek

Azokból a dolgokból – például ragasztó vagy filctoll –, amelyeket nem használnak minden nap a gyerekek az iskolában, ne vegyünk a szükségesnél nagyobb mennyiséget, amennyiben valamelyik elfogy, év közben gond nélkül pótolhatjuk.

Az ismerõsök segíthetnek

Zeneeszközök, sportfelszerelések, kötelezõ olvasmányok. Ezek olyan eszközök, amelyekre szinte minden gyereknek szüksége volt az iskolában, ígyelõfordulhat, hogy ismerõseink polcain is ott porosodik néhány számunkra hasznos könyv, vagy egy használaton kívüli tornazsák.Amit lehet, próbáljunk meg kölcsönözni, szomszédoktól, ismerõsöktõl kölcsönkérni, közösségi cserebere-programot szervezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!